România şi Polonia vor „opera” împreună 417 tancuri Abrams

marți, 11 aprilie 2023, 08:00
1 MIN
 România şi Polonia vor „opera” împreună 417 tancuri Abrams

România devine al doilea operator al tancului american Abrams în Europa de Est, cu 54 de tancuri contractate, după Polonia, care a comandat 366. Ministerul Apărării al României a înaintat o cerere la Parlament pentru aprobarea contractului de cumpărare a 54 de tancuri Abrams, conform actualei organizări structurale a armatelor ţărilor membre NATO. 

Întrucât se preconizează că acest contract va depăşi 100 de milioane de euro, trebuie aprobat de Parlament. Contractul vizează achiziţionarea a 54 de tancuri din versiunea M1A2 plus 12 derivate din stocurile Armatei SUA. 

Ministerul Apărării nu a menţionat valoarea aproximativă pentru tranzacţie, dar o evaluare duce la peste 100 de milioane de euro, acoperind şi achiziţionarea de muniţie şi simulatoare.

Termenii de executare a contractului sunt momentan necunoscuti. Contractul urmează să fie implementat în cadrul programului de rearmare a armatei române, care este prevăzut până în 2040.

Apelul Ministerului Apărării la Parlamentul României prevede că această achiziţie va fi prima etapă a programului. Achiziţia se realizează printr-un acord interguvernamental, nu printr-un contract direct cu producătorul.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

 

 

Comentarii