Românii care şi-au cumpărat case ieftine în Ungaria vor să-şi vândă proprietăţile şi să se întoarcă în ţară

luni, 03 aprilie 2023, 21:08
2 MIN
 Românii care şi-au cumpărat case ieftine în Ungaria vor să-şi vândă proprietăţile şi să se întoarcă în ţară

În ultimii ani, mii de români au fost atraşi de preţurile mici la case dincolo de graniţă, în estul Ungariei, şi au ales să se mute acolo plătind pe proprietăţi sume cuprinse între de 10.000 – 30.000 de euro, mult sub cele din România. Între timp, ei au descoperit că nu sunt atât de multe oportunităţi acolo, viaţa nu este chiar atât de de roz şi că planurile lor nu s-au potrivit cu cele de acasă. Aşadar, ei încearcă să se întoarcă înapoi în România sau să se descurce acolo.

La emisiunea „Departe de România" de pe DC News şi Ştiridiaspora, realizată de Gabriel Nuţă, invitata Keresztes Demelza, o româncă din Braşov care s-a mutat în Ungaria în urmă cu 10 ani, a vorbit despre problemele cu care s-a confruntat după plecarea din România. 

„În urmă cu 10 ani se făcea multă publicitate pe la televiziuni că, aşa cum aţi spus, casele sunt ieftine, se vând la preţuri foarte mici cu toate utilităţile. O casă de 1000mp cu toate utilităţile o puteai cumpăra cu 10.000 de euro. Toţi am fost atraşi, pentru că ţi-ai dorit să începi o viaţă nouă şi în România nu îţi găseai casă cu 10.000 de euro, oricât ai fi dorit. Am luat această decizie şi am plecat cu părinţii mei. Am venit, totul era ok, am ales o zonă aproape de graniţă, tocmai ca să fiu aproape şi de România într-un fel, dar nu am luat în vedere anumite lucruri: locurile de muncă care se găsesc foarte greu, câteodată eşti privit ca român pentru că aşa sunt oamenii, nu te acceptă atât de uşor pentru că eşti un străin. Deşi aveam părinţi maghiari şi vorbeam limba, când încercam să cumpăr ceva sau mergeam într-un loc, mi se atrăgea atenţia: „Nu ai pus bine accentul, de fapt ai un accent secuiesc. Eşti din România?”

Românca a povestit că la început exista şi o comunitate de români, însă acum au rămas foarte puţini. 

„Unii s-au mutat sau pur şi simplu nu mai sunt în viaţă. Acum suntem foarte puţini. Fiecare a încercat să meargă într-o zonă unde sunt români, sau să se întoarcă înapoi pentru că zi de zi întâlnesc români cu care vorbesc şi sunt de naţionalitate maghiară, au trăit în România, dar mi-au spus că şi după 10 ani, şi după 30, suntem priviţi ca români. Pe unii îi apucă melancolia când ne aud cu accentul secuiesc şi chiar ne primesc cu braţele deschise, dar sunt şi unii foarte sceptici ca şi cum ai încerca să le iei locul de muncă, care este al lor pentru că s-au născut aici şi tu ai venit ca străin şi doar aşa te-ai băgat în seamă.” Keresztes Demelza a povestit că deşi cei mutaţi acolo vorbesc limba maghiară, aceştia sunt priviţi cu reticenţă şi sunt trataţi diferit. 

Cititi mai multe pe dcnews.ro

Comentarii