Românul care a ucis o tânără în Belgia a fost transferat la o închisoare din ţară. El s-a opus mutării pe motiv că se iubea cum un alt deţinut

vineri, 25 august 2023, 08:29
3 MIN
 Românul care a ucis o tânără în Belgia a fost transferat la o închisoare din ţară. El s-a opus mutării pe motiv că se iubea cum un alt deţinut

Alexandru Caliniuc, tânărul din Salcea care a ucis o tânără în apropierea unei plaje din nordul Belgiei, la data de 22 ianuarie 2017, a fost transferat într-o închisoare din România, relatează 7sur7.be, citând Het Laatste Nieuws. Condamnat în 2021 de o instanţă belgiană la 25 de ani de închisoare, bărbatul, care are acum 29 de ani, îşi va ispăşi restul pedepsei în România. El a fost trimis în ţara natală împotriva voinţei sale, susţinând că stabilise o relaţie romantică cu un alt deţinut al închisorii din Bruges. Legile româneşti îi permit liberarea anticipată atunci când a ispăşit trei sferturi din pedeapsă. Atunci va avea 40 de ani. 

Cadavrul lui Sofie Muylle, în vârstă de 27 de ani la acea vreme, a fost găsit duminică, 22 ianuarie 2017, la ora 12:19, pe plaja din Knokke, nordul Belgiei, sub o terasă de pe malul mării. Primele concluzii ale medicului legist au indicat că victima a fost ucisă violent în timpul nopţii. Cu câteva ore mai devreme, iubitul ei spusese poliţiei că ea a dispărut brusc în timpul unei petreceri.

Imaginile camerelor de supraveghere au arătat un bărbat purtând o haină albastră care s-a aflat timp de mai multe ore în apropierea cadavrului. În urma unei anchete extrem de dificile, poliţiştii belgieni au stabilit că principalul suspect este Alexandru Caliniuc, din Salcea, Suceava, un tânăr de 23 de ani la acea vreme. Individul a fost prins în iunie 2017 de poliţiştii suceveni şi extrădat în Belgia.

Din cercetările ulterioare au reieşit că ADN-ul inculpatului se potriveşte cu materialul genetic găsit pe victimă şi pe îmbrăcămintea acesteia. Acestea au inclus pete de spermă. Fotografii şi filmări ale victimei au fost găsite şi pe telefonul său mobil. Un grup de experţi a concluzionat în cele din urmă că victima a murit de hipotermie din cauza frigului care domnea.

În mai 2021, tânărul român, care a negat mereu faptele, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare de către Curtea de Arbitraj din Flandra de Vest. Arestat în România, Alexandru Caliniuc ar fi putut fi extrădat în Belgia cu condiţia să-şi ispăşească pedeapsa în ţara de origine. Cu toate acestea, la doi ani de la condamnare, el era încă reţinut la Bruges. Până luni, când a fost trimis înapoi cu avionul în România.

Alexandru Caliniuc a contestat extrădarea, în special din cauza condiţiilor dificile de detenţie din România, dar şi, potrivit HLN, pentru că stabilise o relaţie romantică cu un alt deţinut din închisoarea Bruges.

Rodolfo Contreiras Santos, care este cu 33 de ani mai în vârstă decât Alexandru Caliniuc, ispăşeşte el însuşi o pedeapsă pentru crimă. În 2012, brazilianul a fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru uciderea fostei sale soţii Marie Paule Mees, în vârstă de 62 de ani, la Ostende. A ucis-o cu trei lovituri de cuţit în Ajunul Crăciunului 2008. Apoi a dat foc apartamentului.

Cei doi bărbaţi s-au întâlnit cu câteva luni înainte de începerea procesului de judecată privind uciderea lui Sofie Muylle. În martie 2021, deţinuţii i-au surprins făcând sex în timp ce se plimbau prin închisoarea din Bruges. Conducerea a fost de acord ca ei să împartă o celulă, până când gardienii i-au surprins făcând sex în timpul apelului nominal. Brazilianul a fost apoi transferat într-o altă aripă a închisorii din Bruges.

SURSA: obiectivdesuceava.ro

Comentarii