Rusia aruncă substanţe toxice din drone în regiunea Herson

sâmbătă, 10 februarie 2024, 17:18
2 MIN
 Rusia aruncă substanţe toxice din drone în regiunea Herson

Rusia a dat startul războiului chimic. Aruncă substanţe toxice din drone în regiunea Herson, a anunţat comandantul grupului operaţional Tavria, Oleksandr Tarnavski. 

Acesta a raportat că în cursul zilei de 8 februarie ruşii au aruncat şase muniţii cu cloropicrin, o substanţă chimică a gazelor lacrimogene, dintr-o dronă. În cursul săptămânii au fost înregistrate peste zece încercări ale ruşilor de a ataca cu substanţe otrăvitoare.

Cel mai probabil, acestea sunt grenade de mână K-51 pe care ruşii le aruncă din drone asupra poziţiilor ucrainene pentru a elimina soldaţii din tranşee, sperând să obţină un avantaj tactic. K-51 este o grenadă cu gaz chimic, cu un corp din plastic dur şi bază metalic.ă A fost dezvoltată la sfârşitul anilor 1970 în Uniunea Sovietică.

Corpul sigilat al grenadei este umplut cu o substanţă neletală sub formă de pulbere, foarte iritantă, cloropicrin. Impactul K-51 este de câteva ori mai mare decât cel al grenadelor folosite pentru dispersarea demonstranţilor, deoarece a fost conceput pentru serviciile militare şi speciale.

Substanţa conţinută în grenadă provoacă iritaţii ale mucoaselor, ceea ce duce la sufocare, tuse şi dezorientare din cauza iritaţiei ochilor. Luna trecută, Militarnîi a mai raportat că invadatorii ruşi foloseau împotriva apărătorilor ucraineni grenade speciale de producţie nouă, cu gaz, RG-Vo, care conţineau o substanţă interzisă de Convenţia de la Geneva împotriva.

Noul tip de muniţie chimică se distinge prin design şi umplere – foloseşte un iritant cloroacetofenonă (CN). Pe baza utilizării sale în timpul războiului din Vietnam, cloroacetofenona (CN) a fost interzisă pentru utilizare ca substanţă de război chimic, în conformitate cu Protocolul de la Geneva aprobat de Adunarea Generală a ONU în 1969.

Kremlinul a tot avertizat că Ucraina pregăteşte atacuri chimice, în timp ce, numai în luna decembrie au fost raportate 81 de atacuri chimice ale Rusiei, potrivit unui comunicat oficial al Statului Major al Ucrainei de la 27 decembrie. Acest lucru aduce numărul total de atacuri chimice la 465. În timp ce aceste substanţe inflamabile nu şi-au atins scopul este de presupus că Rusia va trece la substanţe chimice mai toxice şi cu potenţial letal.

SURSA: newsweek.ro

 

Comentarii