Rusia, îngrijorată de creșterea extremismului legionar în România

joi, 02 decembrie 2021, 15:33
2 MIN
 Rusia, îngrijorată de creșterea extremismului legionar în România

Un raport al Ministerului de Externe din Rusia susține că președintele Klaus Iohannis susține direct retrocedarea proprietăților unei foste organizații naziste. Moscova își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea extremismului legionar în România.

Punctul cel mai sensibil din raportul Ministerului de Externe se referă la Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), organizație condusă în trecut de președintele României Klaus Iohannis.

„Întrebări serioase ridică succesiunea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), care reprezintă interesele minorității germane care trăiesc în țară.

În conformitate cu decizia Judecătoriei Sibiu din 28 mai 2007, FDGR a fost recunoscută drept succesor legal al filialei românești a «Grupului Etnicilor Germani» nazist, care, în conformitate cu decretul Regelui Mihai nr. 485 din 7 octombrie 1944, a fost interzisă și a încetat să mai existe.

În baza hotărârii judecătorești sus-menționate, FDGR a început restituirea bunurilor pierdute după 1944. Peste 100 de obiecte imobiliare din județul Sibiu sunt supuse restituirii.

Acest proces se desfășoară cu sprijinul direct al președintelui țării – fostul președinte al FDGR Kşlausţ Iohannis (președintele României din 2014).

În ciuda faptului că FDGR nu aparține unor organizații radicale și extremiste, schema implementată de transfer de proprietate cu ajutorul unui astfel de mecanism legal poate fi aplicată foștilor activiști ai mișcării legionare și membrilor guvernului lui I. Antonescu.

Acest lucru ar putea crea un precedent periculos pentru restituirea proprietăților confiscate pe baza acuzațiilor de crime de război împotriva foștilor proprietari”, menționează raportul Ministerului de Externe.

Aflați amănunte de pe newsweek.ro.

Comentarii