S-a prescris dosarul lui Gruia Stoica? Curtea de Apel Iași întreabă Înalta Curte

luni, 31 ianuarie 2022, 13:54
2 MIN
 S-a prescris dosarul lui Gruia Stoica? Curtea de Apel Iași întreabă Înalta Curte

Curtea de Apel Iași a admis o excepţie de necompetenţă materială invocată de Vasile Didilă, fratele vitreg al lui Gruia Stoica, patronul operatorului feroviar GFR, în dosarul DIICOT ”Transbordare Vagoane” și a declinat cererea către Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a decide dacă dosarul este prescris, potrivit deciziei CA Iași.

Condamnarea de la fond. În aprilie 2020, Gruia Stoica a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Vasile Didilă a primit 3 ani și 6 luni de închisoare, iar tatăl lor, Vasile Răducan, 3 ani cu suspendare.

Toți au fost judecați pentru constituire de grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani cu un prejudiciu de peste 1,8 milioane de euro în dosarul privatizării companiei Transbordare Vagoane Marfă din Iași.

Scandal cu avocații la proces. La ultimul termen al procesului de la fond din 25 februarie 2020, judecătoarea Georgiana Ștefan de la Tribunalul Iași a finalizat cercetarea judecătorească și a rămas în pronunțare la capătul unei ședințe în care avocații au cerut amânarea și au invocat prescrierea faptelor.

Gheorghe Potomeanu, avocatul din oficiu al lui Vasile Didilă, un bărbat de 70 de ani, a reclamat faptul că i s-a făcut rău și a cerut instanței să-i permită să părăsească sala de judecată și să suspende procesul. Instanța nu i-a permis, iar avocatul din oficiu a acuzat public că judecătoarea a vrut să îl omoare, l-a ținut în sală până când a leșinat și l-a amendat cu 5000 de lei.

Imediat, avocații din întreaga țară s-au revoltat pe rețele de socializare, iar Uniunea Barourilor a dat un comunicat de protest. Presa care sprijină inculpații a tratat subiectul pe larg cu titluri apocaliptice și a acuzat judecătoarea de cruzime.

În plus, judecătoarea Georgiana Ștefan a fost reclamată la Tribunalul Iași, Curtea de Apel Iași, CSM și Inspecția Judiciară. În iunie anul trecut, CSM i-a apărat reputației și independenței judecătoarei Georgiana Ștefan.

Aflați amănunte de pe g4media.ro.

Comentarii