S-a redeschis cabana Caraiman din Munții Bucegi. Anunțul proprietarului, violonistul Alexandru Tomescu

joi, 10 august 2023, 21:26
2 MIN
 S-a redeschis cabana Caraiman din Munții Bucegi. Anunțul proprietarului, violonistul Alexandru Tomescu

Cabana Caraiman din Munții Bucegi a fost redeschisă. Anunțul a fost făcut de proprietarul acesteia, violonistul Alexandru Tomescu

„La cabana Caraiman va veni Florin Codleanu, care nu este doar un bucătar excepțional (și nu exagerez), ci și un iubitor și cunoscător al muntelui, poet, prozator și pentru următoarele 2 sau 3 luni – cabanier full time la Caraiman!! Așadar cabana va fi deschisă permanent până pe 1 octombrie, posibil chiar 1 noiembrie dacă vor fi vizitatori. Având pe cineva permanent la cabana voi putea progresa mai eficient peste vară cu mai multe îmbunătățiri care au tot așteptat. Bun venit în echipă, Florin!! Va așteptăm cu drag la cabană!!”, a anunțat Tomescu.

Situată pe versantul prahovean al Munţilor Bucegi în căldarea de obârşie a Văii Caraimanului, pe o terasă numită Şaua Mică a Caraimanului, cabana Caraiman este aşezată într-o poziţie deosebit de pitorească. De pe terasa ei se poate admira, printre impresionanţii pereţi ai Caraimanului şi Jepilor Mici, Valea Jepilor (sau ai Caraimanului), ce se prăvale spre Buşteni dincolo de care se văd clăbucetele Munţilor Baiului.

Cabana Caraiman a fost construită în anul 1937 la o altitudine de 2025 metri. Spre deosebire de celelalte flancuri, versantul sudic și sud-estic dinspre Valea Jepilor este străbătut de numeroase brâne cu vegetație deosebit de bogată. Cea mai însemnată este Brâna Portiței care pornind din Valea Jepilor la 1850 de metri altitudine, atinge centrul versantului în punctul Portița Caraimanului, continuându-se apoi până în firul văii Seci.Mai sus de Brâna Portiții, versantul prezintă alte cinci brâne etajate, dintre care primele patru constituie Brânele Mici ale Caraimanului, iar cea superioară, Brâna Mare a Caraimanului, cu potecă turistică, care leagă porțiunea superioară a Văii Jepilor cu Șeaua Caraimanului, unde se află Crucea Eroilor. Caraimanul este despărțit de muntele vecin dinspre sud prin adânca depresiune formată de Valea Jepilor, numită și Valea Caraimanului. 

Sursa: ziare.com

Comentarii