Sabrerul ieșean Alexandru Eva a cucerit titlul de vicecampion european de cadeți cu echipa României

luni, 27 februarie 2023, 10:39
3 MIN
 Sabrerul ieșean Alexandru Eva a cucerit titlul de vicecampion european de cadeți cu echipa României

Sabrerul ieșean Alexandru Eva a cucerit vineri titlul de vicecampion european de cadeți (limita maximă de vârstă 17 ani) cu echipa României. N-avea probabil nici 12 ani când antrenorul emerit Iulian Bițucă îmi spunea ce talent veritabil are sub îndrumare, iar ochiul reputatului tehnician nu s-a înșelat nici de această dată! Alex a trecut acum un an și jumătate de la Mușchetarul Iași la CSM Iași și abia din acel moment a început să participe și la concursuri internaționale, așa că rezultatul obținut vineri este cu atât mai valoros pentru elevul de la Colegiul Național „Costache Negruzzi”, olimpic la română și engleză, dar și pasionat de mașini, potrivit  dragosgaspar

Alexandru Eva a practicat înot până la opt ani și jumătate, însă pe atunci nu prea existau la Iași bazine lungi de măcar 25 de metri, iar asta însemna că parcursul spre adevărata performanță ar fi fost mult prea anevoios, ca și cum ar fi înotat împotriva curentului. Avea însă prieteni care practicau scrima la Mușchetarul Iași cu antrenorul emerit Iulian Bițucă, iar pe planșe a descoperit un mediu propice înaltei performanțe și așa a rămas îmbrăcat în alb.

Alex susține însă cu destulă dezinvoltură și siguranță că rezultatul înregistrat vineri la Tallinn nu l-a luat deloc prin surprindere.

„Mă așteptam să ajungem în finală. Avem o echipă puternică și mă bucur că mi-am adus și eu contribuția la obținerea acestui rezultat”, ne-a declarat Alexandru Eva.Așa cum v-am informat deja, în ultimul releu din sferturi a intrat pe planșă imediat ce Franța preluase pentru prima oară conducerea în acel meci, cu 30-28, dar și-a întrecut adversarul cu 7-2 și a adus din nou România în avantaj, 35-32, deschizându-i practic drumul spre semifinale, iar în finala cu Italia a fost singurul dintre tricolori care a câștigat un releu!

„Eu abia în ultimul an am început să particip la mai multe concursuri internaționale și încă nu prea îmi cunosc adversarii. Italienii au un stil mai agresiv, mai agitat, mai exploziv, stil cu care încă nu sunt foarte bine familiarizat. Am început însă să mă acomodez din ce în ce mai bine, iar acest rezultat este doar începutul, de aici voi merge doar în sus”.


Alexandru Eva este elev în clasa a X-a A (diriginte, prof. Sorin Galer) la Colegiul Național „Costache Negruzzi” și susține că profesorii mereu l-au înțeles și l-au încurajat să-și urmeze visul în sport. Olimpic la română (locul 6 pe județ în 2022) și engleză (primii 10), Alex este foarte atras de literatură, dar și de biologie, chimie și fizică optică. Îi plac foarte mult și mașinile, dar mai are de așteptat un an până când va putea avea permis de conducere. Până atunci se mulțumește cu bicicleta, nu s-a gândit ce model i s-ar potrivi ca primă mașină, dar visează la un Nissan GTR, adică o alegere de cunoscător.

Europenele s-au încheiat cu un succes răsunător, urmează cursa de recuperare a materiei la școală, dar vine repede cantonamentul de la lotul național pentru a finaliza pregătirea pentru Campionatele Mondiale de scrimă, programate la începutul lui aprilie, la Plovdiv, la cadeți fiind de această dată doar probă individuală.

Mai mult, pe dragosgaspar

Comentarii