Şanse în plus pentru copiii inteligenţi din satele judeţului: 30 de noi elevi în programul Pro Ruralis

vineri, 02 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 Şanse în plus pentru copiii inteligenţi din satele judeţului: 30 de noi elevi în programul Pro Ruralis

30 de elevi din mediul rural cu un coeficient de inteligenţă superior au fost admişi în Asociaţia Pro Ruralis din Iaşi. Aceştia vor începe noul an şcolar la licee de elită din oraş, alături de ceilalţi 69 de elevi ai asociaţiei. Prin contribuţia sponsorilor proiectului le este asigurată cazarea la căminele liceelor şi plata cheltuielilor de masă.

Asociaţia Pro Ruralis are în prezent în componenţa sa 99 de elevi, dintre care 20 de băieţi şi 79 de fete. Cei mai mulţi dintre ei, mai exact 28, învaţă la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Copou. Pe al doilea loc în topul preferinţelor elevilor se află Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, unde sunt 10 copii din asociaţie. Pentru Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” au optat 9 elevi. Doar la Colegiul Naţional din Iaşi învaţă o singură fată admisă în Proiectul ProRuralis.

Din cei 99 de elevi, 90 sunt la liceu: 28 în clasa a IX-a, 23 în clasa a X-a, 20 în clasa a XI-a şi 19 în clasa a XII-a. Doar 9 copii sunt în gimnaziu, dintre care niciunul în clasa a V-a. Doi dintre aceştia sunt în clasa a VI-a, 3 în a VII-a şi 4 în a VIII-a.

Potrivit statisticilor, de-a lungul timpului, dintre cele 88 de unităţi şcolare colaboratoare ale proiectului, cei mai mulţi elevi admişi în Asociaţia Pro Ruralis au provenit de la: Şcoala Belceşti (29 elevi), Şcoala Andrieşeni (22 elevi), Şcoala Tansa (16 elevi), Şcoala Gorban (15 elevi), Şcoala Şipote (15 elevi) şi Şcoala Ţibana (14 elevi).

Asociaţia Pro Ruralis îşi propune să conceapă şi să aplice programe care să asigure şanse egale unor elevi proveniţi din mediul rural, prin condiţii optime de educaţie, în şcoli performante.

Aceştia sunt selectaţi după câteva criterii: recomandarea din partea şcolii unde învaţă, media anuală peste 9, ancheta socială de la Primăria localităţii şi media de la Evaluarea Naţională să fie peste 9, pentru elevii care urmează să meargă la liceu, sau test IQ pentru elevii de gimnziu. 

Comentarii