Sărbătoare mare pe 20 iulie 2023. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Proroc Ilie, cel cu trăsnetele

miercuri, 19 iulie 2023, 12:56
2 MIN
 Sărbătoare mare pe 20 iulie 2023. Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sf. Proroc Ilie, cel cu trăsnetele

Creştinii ortodocşi îl prăznuiesc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, la data de 20 iulie 2023.

 

Sfântul Proroc Ilie mai este numit şi „Tesviteanul”, fiind sărbătorit în fiecare an la data de 20 iulie. Sf. Ilie este unul dintre prorocii din Vechiul Testament. O mulţime de biserici poartă hramul Sfântului Ilie, dar şi numeroşi copii sunt botezaţi cu numele sfântului.

Sfântul Ilie este sărbătorit pe 20 iulie

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătorește pe Sfântul Mare Proroc Ilie, Tesviteanul, în fiecare an, la data de 20 iulie.Sf. Ilie este unul dintre cei mai mari proroci din Vechiul Testament. Totodată, Sfântul Ilie este considerat un mare făcător de minuni și aducător de ploaie în vreme de secetă.
Tradiția bisericească spune că Sf. Ilie a primit puterea de la Dumnezeu de a deschide și a închide cerurile. Sfântul Ilie s-a născut în Tesvi în Galaad, iar la nașterea sa, tatăl său a văzut oameni îmbrăcați în alb învelindu-l în scutece de foc și, dându-i numele, i-au dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul întregii sale vieți, potrivit wikipedia.org.

Sfântul Ilie era fiul lui Sovac, din seminţia lui Aaron. Este considerat „cel mai mare între proroci, mustrător al împăraţilor celor fărădelege şi pedepsitor al prorocilor mincinoşi, făcător de minuni şi râvnitor către Dumnezeu, cel căruia stihiile s-au supus şi cerul i-a dat ascultare”.

Regele Ahab, în vremea căruia ar fi trăit Ilie, s-a căsătorit cu Isabela, o prinţesă feniciană din Sidon, care se închina zeului Baal.

Ahab, preţuind frumuseţea femeii mai mult decât credinţa în Dumnezeul părinţilor săi, şi-a obligat poporul să se închine zeului Baal, încurajând în acest fel idolatria. Toate aceste fapte au atras mânia lui Dumnezeu, iar Sfântul Proroc Ilie a primit misiunea de a-l mustra pe rege şi de a întoarce de la închinarea la zei poporul care se tăvălea în necurăţie şi aducea pe fiii săi jertfă diavolilor (zeului Moloh, zeul fericirii, îi erau aduse drept jertfe copii sacrificaţi prin ardere), relatează agerpres.ro.

Comentarii