Satul cu doar patru locuitori care încă se încăpăţânează să reziste

luni, 24 iulie 2023, 09:12
2 MIN
 Satul cu doar patru locuitori care încă se încăpăţânează să reziste

Mihai Eminescu, un sat cu o istorie bogată, a ajuns în 2023 să aibă doar patru locuitori, reprezentând o scădere drastică faţă de anii de glorie din anii '50. În acel deceniu, populaţia satului era de patru ori mai mare decât în prezent. De-a lungul timpului, satul a pierdut tot mai mult din locuitori şi din infrastructura esenţială, scrie botosaneanul.ro.

În anul 1990, populaţia satului Mihai Eminescu era doar la un sfert faţă de cea din anii '50. Situaţia s-a înrăutăţit de-a lungul anilor, iar în 2010, în sat mai rămăseseră doar şase locuitori. Acum, în 2023, numărul locuitorilor a scăzut la doar patru, ceea ce ilustrează o tendinţă îngrijorătoare de depopulare.

Infrastructura comunităţii a fost grav afectată de scăderea populaţiei. Din 1990, dispensarul, şcoala şi magazinul local şi-au încetat activitatea şi astăzi nici nu se mai cunoaşte locul unde au funcţionat odinioară. Cu toate acestea, în mijlocul cătunului se mai găseşte un parc de mici dimensiuni, în jurul căruia a fost ridicat un bust al lui Eminescu în jurul anului 2000, menţinând vie amintirea poetului într-un sat ce părea să se estompeze din peisajul rural.

Printre cei patru locuitori rămaşi, se numără doi localnici, Vasilică Traian şi Adela Aionesei, care au trăit în acest sat încă de la naştere. Alături de ei, s-au stabilit doi locuitori mai tineri care au venit aici pentru a găsi o oază de linişte după pensionare.

Destinul sătucului Mihai Eminescu reprezintă un exemplu elocvent al provocărilor cu care se confruntă multe comunităţi rurale în prezent. Depopularea şi declinul infrastructurii sunt doar două din numeroasele probleme cu care se confruntă aceste localităţi. Eforturile de revitalizare şi dezvoltare sustenabilă a satelor reprezintă o necesitate pentru a conserva cultura şi tradiţiile rurale şi pentru a oferi oportunităţi viitoare pentru locuitorii acestor aşezări.

SURSA FOTO: adevarul.ro

Comentarii