Scandal la Harvard. Președinta universității, Claudine Gay, a demisionat din cauza acuzațiilor de plagiat și a declarațiilor privind uciderea evreilor

marți, 02 ianuarie 2024, 23:44
2 MIN
 Scandal la Harvard. Președinta universității, Claudine Gay, a demisionat din cauza acuzațiilor de plagiat și a declarațiilor privind uciderea evreilor

Președinta Universității Harvard a demisionat după ce s-a confruntat cu acuzații de plagiat și cu critici legate de comentariile sale despre antisemitismul din campus.

Claudine Gay s-a confruntat în ultimele săptămâni cu presiuni tot mai mari pentru a demisiona.

Într-o scrisoare în care și-a anunțat demisia, aceasta a declarat că este în "interesul superior" al universității să demisioneze."A fost dureros să se pună la îndoială angajamentele mele de a înfrunta ura și de a susține rigoarea academică", a spus ea, potrivit BBC.

"Nu este o decizie la care am ajuns ușor. Într-adevăr, a fost dificil dincolo de cuvinte", a scris Dr. Gay, adăugând că demisia sa ar permite Harvard să "se concentreze asupra instituției mai degrabă decât asupra unui individ".Dr. Gay a ocupat această funcție timp de șase luni și a fost prima persoană de culoare și doar a doua femeie numită la conducerea universității Ivy League.

În timpul unei audieri tensionate în Congres luna trecută, Dr. Gay a declarat că apelurile la uciderea evreilor sunt dezgustătoare. Ea a adăugat, totuși, că ar depinde de context dacă astfel de comentarii ar constitui o încălcare a codului de conduită al Harvard privind intimidarea și hărțuirea.

Comentariul a stârnit o reacție de amploare, iar ulterior și-a cerut scuze într-un interviu acordat ziarului studențesc al universității. "Când cuvintele amplifică suferința și durerea, nu știu cum poți simți altceva decât regret". Dr. Gay a spus.

De atunci, mass-media din SUA au scos la iveală mai multe cazuri de presupus plagiat în dosarul ei academic.

Consiliul de administrație al Harvard a investigat acuzațiile luna trecută și a găsit două lucrări publicate care necesitau citare suplimentară.

Cu toate acestea, consiliul a declarat că ea nu a încălcat "standardele privind conduita necorespunzătoare în cercetare".

Comentarii