Se inaugurează Casa Muzeelor. Au fost amenajate deja primele expoziții (UPDATE)

luni, 29 iunie 2020, 07:50
3 MIN
 Se inaugurează Casa Muzeelor. Au fost amenajate deja primele expoziții (UPDATE)

Primele expoziții au fost deja amenajate în cadrul Muzeului Pogromului și Muzeului Teatrului Evreiesc la Iași. Inaugurarea Casei Muzeelor are loc astăzi, 29 iunie.

UPDATE

Ceremonia se încheie cu vizitarea celor două muzee (în serii de câte zece persoane), pe fondul requiemurilor interpretate de Corul "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii "Moldova" Iași.

UPDATE

Șase candele au fost aprinse în mod simbolic în memoria celor șase milioane de victime ale Holocaustului. Iancu Zuckerman este unul dintre cei care au aprins lumânările

UPDATE

Scriitorul Lucian Dan Teodorovici, directorul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, a detaliat viitoarea structură a Casei Muzeelor, respectiv secțiile dedicate scriitorilor din Moldova istorică, dar și ateliere de lucru pentru copii.

UPDATE

Aproximativ 150 de persoane participă, la umbră de soarele arzător, la dubla ceremonie, comemorarea a victimelor Pogromului și inaugurarea muzeului dedicat lor, din cadrul Casei Muzeelor.

UPDATE

La rândul lui, Adrian Cioflâncă, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, a rememorat printre altele prima marcare a clădirii, la mijlocul anilor '90, de către fiul uneia dintre victime, cu o placă comemorativă. "Zece ani mai târziu, acea placă a fost înlocuită cu cea pe care o putem vedea astăzi pe fațada fostei Chesturi", a spus Adrian Cioflâncă.

UPDATE

Iancu Zuckerman, supraviețuitor al Trenurilor Morții, rememorează coșmarul prin care a trecut atunci. "Pe 30 iunie, eram culcat la pământ, la fel ca toți cei aduși aici, în curtea Chesturii. Eu eram lângă copacul acela", a arătat el spre unul dintre copacii aflați acum dincolo de zidul de cărămidă care împrejmuieste clădirea.

Iancu Zuckerman le-a povestit celor prezenți câteva secvențe zguduitoare trăite atunci, încheind cu câteva cuvinte de mulțumire față de inaugurarea unui muzeu dedicat deopotrivă istoriei culturii evreiești la Iași și Pogromului din 29-30 iunie 1941.

UPDATE

Ceremonia a început cu intonarea imnurilor României și Israelului de către Cristina Grigoraș, soprană la Opera Națională Română Iași. Alături de supraviețuitorii martori ai evenimentelor de la sfârșitul lui iunie 1941, sunt prezente oficialități locale, reprezentanții CJ și ai partidelor politice.

UPDATE

Casa Muzeelor a fost reconsolidata și restaurată în ultimii nouă ani, Consiliul Județean reușind să recupereze banii investiți aplicând pentru fonduri europene.

UPDATE

Muzeul Teatrului Evreiesc și Muzeul Pogromului sunt primele secții deschise la Casa Muzeelor, fosta Chestură, din strada Vasile Alecsandri.

Ca în fiecare an, aici sunt comemorate victimele Pogromului care a avut loc în curtea și la subsolul clădirii, unde atunci, în 1941, era sediul poliției ieșene.

Vedeți mai multe imagini în GALERIA FOTO – AICI.

TEXT INIȚIAL

Sunt marcate astfel evenimentele din 1941 și înființarea primului teatru profesionist din lume în limba idiș. În iunie 1941 a fost scrisă una dintre cele mai negre pagini din istoria României – Pogromul căruia i-au căzut victime mii de evrei. Iar în urmă cu 144 de ani, la Iași lua ființă Teatrul „Pomul Verde”, primul teatru profesionist din lume în limba idiș.

Clădirea care a devenit Casa Muzeelor se află pe strada Vasile Alecsandri. A fost construită în anii 1920-1921 ca sediu al redacției revistei de cultură „Viața românească”, ulterior transformată în sediu al Chesturii de Poliție și al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei, loc al masacrului evreilor în Pogromul de la Iași din 1941.

Comentarii