Se mai poate întoarce Cristian Popescu Piedone în fruntea primăriei Sectorului 5?

joi, 22 iunie 2023, 12:54
2 MIN
 Se mai poate întoarce Cristian Popescu Piedone în fruntea primăriei  Sectorului 5?

Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5, eliberat după o decizie a instanţei supreme, doreşte să se întoarcă pe funcţia de dinainte de a fi condamnat în dosarul Colectiv. Dar poate? Specialiştii se contrazic. Prefectura Bucureşti spune că da, specialiştii în Drept consultaţi de PRESShub afirmă că regulile nu sunt clare. Situaţia lui Cristian Piedone este una nouă pentru România, fiind pentru prima dată când un primar care pierde funcţia după o condamnare penală este declarat, în cele din urmă, nevinovat de instanţa supremă.

Potrivit deciziei Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Piedone este exonerat de orice acuzaţie adusă în cadrul acestui proces

„Este o mare discuţie aici, pentru că sunt acte ale altor autorităţi care au intrat în circuitul civil. Teoretic, prin achitarea aceasta este ca şi când nu ar fi fost condamnat. Eu aş aprecia că ar trebui să fie întors primar, dar unii spun că nu”, a declarat un specialist în Drept, care a dorit să rămână anomim, pentru PRESShub. Concret, acesta susţine că eliberarea din funcţie, după condamnare, s-a făcut prin alte acte procedurale decât sentinţa anulată acum. Prin urmare, Piedone nu poate pur şi simplu să se reîntoarcă pe post, ci mai întâi ar trebui anulate şi acestea tot printr-o altă sentinţă judecătoarească.

Prefectura Bucureşti a anunţat miercuri că, din perspectiva instituţiei, fostul primar Cristian Popescu Piedone are dreptul să îşi reia mandatul la Primăria Sectorului 5 fără alte demersuri suplimentare în justiţie.

„Referitor la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în ce îl priveşte pe domnul Cristian Popescu Piedone, prin care a fost desfiinţată condamnarea de la Curtea de Apel Bucureşti, aceasta înseamnă, mai exact, că domnul Piedone are dreptul să îşi reia mandatul, fără nicio restricţie legală. Condamnarea, respectiv temeiul încetării mandatului de primar al domniei sale, de la acel moment, a fost desfiinţată, iar toate efectele condamnării sunt desfiinţate retroactiv.

Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă, executorie şi opozabilă tuturor, nici prefectul, nici consiliul local neavând opţiunea nerespectării ei. Aşadar, după comunicarea oficială a dispozitivului sentinţei, voi emite ordinul de prefect de repunere în funcţie”, se arată în comunicatul Prefecturii Bucureşti, condusă interimar de Diana Artene.

Toni Greblă, prefectul Capitalei care a semnat ordinul de eliberare din funcţie a lui Cristian Popescu Piedone, susţine că documentul nu mai are niciun obiect în această situaţie, deci, prin urmare, fostul primar ar putea să-şi reia funcţia.

„Dintr-un ordin al prefectului, practic am constatat în temeiul legii mandatul de primar al Sectorului 5, acest ordin a avut ca temei hotărârea judecătorească de condamnare şi începerea executării pedepsei de către Piedone.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

Comentarii