Se reintroduc studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică

sâmbătă, 16 iulie 2022, 09:16
3 MIN
 Se reintroduc studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică

Durata acestei forme de studii universitare va fi de doi ani, față de trei, cât era înainte.

Se reintroduc studiile superioare de scurtă durată, bazate pe multă practică.Durata acestei forme de studii universitare va fi de doi ani, față de trei, cât era înainte.

În condițiile în care există multe solicitări venite din piața muncii pentru asta, studiile universitare de scurtă durată sau, după cum erau cunoscute mai demult, școlile de subingineri, vor fi reintroduse în viitorul apropiat, potrivit unui proiect de lege ce vizează modificarea amplă a legislației din domeniul educației.

Printre altele, prin proiectul de lege de la Ministerul Educației se dorește introducerea ciclului de studii universitare de scurtă durată, ca formă distinctă de organizare a învățământului superior, ce va contribui la diversificarea calificărilor de nivel ISCED 5, potrivit Avocatnet.ro.

Clasificarea ISCED reprezintă Clasificarea Internațională Standard a Educației și este utilizată pentru a facilita comparația între sistemele naționale de educație, care diferă din punct de vedere al structurii și al conținutului programei de învățământ.

Nivelul 5 ISCED înseamnă învățământ superior de scurtă durată (cu durata de trei ani înainte), care nu mai există în acest moment în sistemul universitar din țara noastră, dar există încă salariați cu acest nivel educațional.

Studiile de scurtă durată vor corespunde unui număr de 120 de credite de studii transferabile, spre deosebire de studiile universitare de licenţă, ce corespund unui număr cuprins între minimum 180 şi maximum 240 de credite de studii transferabile.

“Durata specifică a studiilor de scurtă durată este de 2 ani şi corespunde unui număr de minimum 60 de credite de studii transferabile pentru un an de studii”, apare în proiect.

Apoi, în cadrul studiilor de scurtă durată va fi obligatorie efectuarea unor stagii de practică. Pentru asta, universitățile vor avea obligaţia de a asigura cel puțin 50% din locurile de practică necesare, dintre care cel puţin 75% în afara instituțiilor de învățământ superior.

Studiile de scurtă durată la forma de învăţământ cu frecvenţă vor putea fi organizate, întocmai ca studiile de licență, cu finanţare de la bugetul de stat sau cu taxă.

Pentru a se putea înscrie la studii universitare de scurtă durată, absolvenţii de liceu vor trebui să aibă diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă.

Absolvenţii cu diplomă de absolvire a învăţământului superior de scurtă durată vor putea continua studiile în cadrul ciclului I – studii universitare de licenţă, pentru a obţine diploma de licenţă, participând la concursul de admitere.

Pentru a face transferul într-un alt an de studii, universitățile vor putea echivala disciplinele parcurse în cadrul studiilor de scurtă durată cu disciplinele din cadrul studiilor universitare de licență la care a fost admis studentul, în baza unei metodologii proprii.

Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat de Guvern și Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul oficial.

Comentarii