Sediul DRDP Iaşi: interpelare în Parlament pe tema chiriei revoltătoare plătite aici

marți, 19 februarie 2019, 02:50
2 MIN

Schimbarea adresei Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri continuă să stârnească reacţii. Dacă tabăra PSD s-a abţinut de la orice comentariu, – directorul Regionalei este, cel puţin până la sfârşitul acestei săptămâni, vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a partidului -, reprezentanţii opoziţiei au criticat atât decizia de mutare într-un alt spaţiu cesionat, cât şi nivelul chiriei. 

Amintim că DRDP şi-a mutat birourile din Copou, dintr-un spaţiu de aproximativ 1.200 mp, într-un imobil cu cinci niveluri din zona Podul de Piatră, cu o suprafaţă utilă totată de 2.460 mp. Ovidiu Laicu, şeful Direcţiei, ne-a explicat că noul sediu oferă spaţiu suficient pentru toată administraţia Regionalei, respectiv pentru toţi de 180 de angajaţi, la o chirie pe metrul pătrat mai mică decât în Copou: 15,5 euro, faţă de 17. Altfel spus, 38.097 de euro faţă de aproximativ 20.000 pe lună. Un calcul simplu arată că, cu banii daţi în ultimii cinci ani şi cei care se vor cheltui cu chiria pe următorii cinci ani, DSDP ar putea să-şi ridice propriul sediu.

„Nu era un moment prielnic ca DRDP să facă o asemenea achiziţie, în condiţiile în care ieşenii au alte aşteptări – mai ales autostrada, care are un buget foarte mic alocat anul ăsta“, ne-a declarat Alin Aivănoaei, consilier judeţean şi lider al grupului PMP din CJ. Colegul său de partid, deputatul Petru Movilă, iniţiatorul legii Autostrăzii Unirii, urmează să depună o interpelare pe tema nivelului chiriei pentru noul sediu al Regionalei de drumuri naţionale Iaşi, interpelare adresată ministrului Transporturilor. Parlamentarul ieşean ne-a precizat că va solicita şi va sprijini ideea alocării de fonduri pentru un sediu nou, care să fie proprietate a instituţiei. Prevederea este utilă în contextul în care Iaşul a pierdut multe instituţii regionale în ultima vreme, a subliniat Movilă. Un sediu nou este cea mai bună soluţie şi în opinia liderului grupului liberal din CJ. Romeo Vatră vede două soluţii la îndemâna conducerii DRDP pentru oprirea risipei banilor publici: „a) să găsească un sediu la fel de mare ca cel anterior, de 1.200 mp, unde să plătească 6-7 euro/mp, adică aproximativ 10.000 de euro; b) să găsească un sediu mai mare şi mai confortabil, de 2.500 mp, unde să plătească 6-7 euro/ mp, adică aproximativ 15.000 de euro“. Cum DRDP nu a mers pe niciuna din variante, „domnul Mugurel Laicu, directorul general al instituţiei şi un fervent apărător pe Facebook al lui Dragnea şi Popa, ar trebui să dea explicaţii de ce este nevoie de amenajări, în ce constau ele şi cum s-a ajuns la suma exorbitantă pentru acestea“.

Explicaţiile pe care ni le-a oferit şeful Regionalei, potrivit cărora amenajările de 400.000 de euro făcute de proprietarul clădirii trebuie suportate de chiriaş, şi de aceea chiria este mare, sunt, aşadar, greu de convins că târgul încheiat cu proprietarii este unul avantajos nu doar pentru aceştia, ci şi pentru instituţia pe care o conduce. 

Comentarii