De Business

Punem punctul pe știi

Analiză dedicată Zilei femeii

Şefii pe tocuri – La Iaşi, bărbaţii şi femeile îşi dispută aproape de la egal la egal funcţiile de conducere. Cifrele Camerei de Comerţ

vineri, 08 martie 2024, 02:50
4 MIN
 Şefii pe tocuri – La Iaşi, bărbaţii şi femeile îşi dispută aproape de la egal la egal funcţiile de conducere. Cifrele Camerei de Comerţ

În Iaşi, femeile şi bărbaţii îşi dispută, aproape de la egal la egal, funcţiile de conducere. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi analizate de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi, numărul de contracte individuale de muncă având ca titulare femeile este de 9.798, aproape egal cu numărul contractelor deţinute de bărbaţi (10.726), iar în ultimii zece ani femeile au cucerit teritorii importante şi în acţionariatul companiilor ieşene, dar şi ca titulari de PFA-uri sau ca administratori de firme.

“A considera că deţinerea şi administrarea unei afaceri sau asigurarea managementului unor departamente ar fi în apanajul bărbaţilor, nu mai reprezintă decât un mit, şi chiar şi acela desfiinţat de multă vreme de datele statistice”, se arată într-un comunicat prin care specialiştii Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi celebrează prezenţa femeilor în activitatea economică ieşeană.

Argumentele aduse în sprijinul afirmaţiei de mai sus demonstrează că în ultimii zece ani mediul de afaceri din capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est a cunoscut un fenomen de emancipare. În acelaşi timp însă, arată că în “bătălia sexelor” din businessul ieşean balanţa nu este încă echilibrată.

Creştere de la 13.444 la 21.357

Astfel, se arată în comunicatul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, “dacă în urmă cu zece ani, în judeţul Iaşi se consemna prezenţa a 13.444 femei în cadrul structurii acţionariatului sau asociaţilor companiilor active, datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului relevă că la momentul actual acest număr a urcat la 21.357, ceea înseamnă o pondere de 37,04% din totalul acţionarilor companiilor ieşene, situându-ne din acest punct de vedere peste media naţională de 36,50%”.

Citite optimist, aceste cifre arată că, numeric, Iaşul are mai multe femei care deţin acţiuni sau au rol de asociat în companiile active şi că ponderea lor este uşor peste media pe ţară. Aceste cifre pot fi citite însă şi altfel: “Deşi numărul femeilor acţionar sau asociat în companiile active din judeţul Iaşi a crescut cu peste şapte mii în ultimii zece ani, ele nu reprezintă încă decât 37% din totalul acţionarilor companiilor ieşene, adică puţin mai mult de o treime”.

La fel, numărul femeilor care administrează companii din Iaşi s-a dublat în ultimii zece ani, de la 8.625 în 2014, la 17.001 în 2024. Dar ponderea lor din totalul administratorilor de companii este de 34,69% (puţin peste o treime din total). Şi în cazul lor, ponderea pe Iaşi este mai mare decât cea la nivel naţional (34,69% vs. 34,14%).

Procentul este însă mai mare în cazul femeilor care au rol de titular sau membru în raport cu Persoanele Fizice Autorizate, Întreprinderile Individuale şi Întreprinderile Familiale (PFA, ÎI, ÎF). În total, în judeţ sunt 7.209 de femei care deţin aceste tipuri de afacere, adică 40,2% din totalul proprietarilor de PFA, ÎI, ÎF.

“Evident, bunul mers şi succesul unei afaceri nu derivă exclusiv din structura acţionariatului sau a administratorilor, ci trebuie avut în vedere şi managementul, pe diverse paliere, exercitat de regulă în baza raporturilor contractuale de muncă dintre angajatori şi angajaţi”, a explicat Sorin Gheorghiu, director în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, care a analizat datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi şi a descoperit că “din punct de vedere al funcţiilor de conducere, numărul de contracte individuale de muncă având ca titulare femeile este de 9.798, aproape egal cu numărul contractelor deţinute de bărbaţi (10.726), ponderea în totalul contractelor active identificate fiind de 47,74%”.

Cifre transmise cu ocazia Zilei femeii

Aceleaşi date arată că din totalul de 243.516 contracte individuale de muncă active identificate la nivelul judeţului Iaşi (care includ atât funcţii de conducere, cât şi de execuţie), 49,59% sunt deţinute de femei (120.763), iar din totalul salariaţilor 51,93% sunt bărbaţi (107.259 persoane) şi 48,07% sunt femei (99.282).

 “Aşadar, un procent de 8,11% din totalul contractelor individuale de muncă având ca titulare femeile este de natura funcţiilor de conducere, foarte aproape de procentul de 8,74% având ca titulari bărbaţii”, a remarcat Paul Butnariu preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, care a adăugat: „Întotdeauna am apreciat contribuţia femeilor nu doar la bunul mers al societăţii în general, ci şi în ceea ce priveşte efectiv economia. Fie că vorbim de antreprenoare, de coordonatoare de activităţi, de specialiste în diverse domenii de activitate, de la cele generale la cele de nişă, calităţile analitice, pragmatismul, atenţia la detalii şi umanismul constituie factori fără de care progresul nu poate exista şi fără de care nu putem vorbi de o reală calitate a vieţii”.

Pe tocuri sau cu pantofi sport, cu fustă sau cu pantaloni, femeile din businessul ieşean mai au încă teritorii de cucerit în mediul de afaceri din Iaşi – o demonstrează clar statisticile transmise de Ziua Femeii de Camera de Comerţ şi Industrie Iaşi. 

 

Comentarii