Șeful Armatei cere de urgență o lege ca românii să fie pregătiţi pentru război: Rusia nu se va opri în Ucraina

joi, 01 februarie 2024, 14:47
2 MIN
 Șeful Armatei cere de urgență o lege ca românii să fie pregătiţi pentru război: Rusia nu se va opri în Ucraina

Noul șef al Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, aflat în funcție din noiembrie 2023, avertizează că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația să facă față în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente. El s-a declarat „mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”.

„Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a spus șeful Armatei, la Europa Liberă. Premierul Marcel Ciolacu a reacționat, întrebat despre aceste declarații, spunând că „România nu are niciun risc să fie angajată în vreun război”.

Întrebat, într-un interviu la Europa Liberă, dacă este cazul ca civilii din România să se pregătească pentru un eventual conflict cu Rusia, Statului Major al Apărării a spus că Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație, fiind „un război al Rusiei cu lumea democrată”. “Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest.

Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, a afirmat șeful Armatei Române.

El a spus că este necesară adoptarea rapidă a unei legi care să permită învățarea voluntară a bărbaților și femeilor de până în 35 de ani să tragă cu arma sau să-și facă o decontaminare, subliniind că renunțarea la obligativitatea serviciului militar „a adus un deficit nu doar pentru România, ci pentru toate țările din NATO”. Citeşte mai mult pe Europa Libera.

Comentarii