Și-au asumat, sunt responsabili: marea problemă de constituționalitate a pachetului legislativ cu care a mers guvernul la Parlament

marți, 26 septembrie 2023, 19:09
2 MIN
 Și-au asumat, sunt responsabili: marea problemă de constituționalitate a pachetului legislativ cu care a mers guvernul la Parlament

Premierul Marcel Ciolacu a asumat, marți, răspunderea guvernului pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare pregătit și negociat în ultimele două luni și jumătate.

Procedura a marcat o premieră post-decembristă: ședința a început fără ca grupurile parlamentare să cunoască documentul oficial pregătit la guvern, acest fiind urcat pe site-ul Parlamentului cu 15 minute după ora programată pentru începerea ședinței.

Asumarea răspunderii ar putea fi blocată, însă, de Curtea Constituțională: Ministerul Justiției a avertizat guvernul în avizul său asupra proiectului de lege și a insistat pe problemele de constituționalitate pe care le are. Modul de asumare a răspunderii în Parlament arată că guvernul pare să fi ignorat avertismentele Ministerului Justiției.

Problema de constituționalitate sesizată de Ministerul Justiției

Premierul Marcel Ciolacu a asumat răspunderea guvernului pe un pachet legislativ pe care USR a anunțat deja că îl va contesta la CCR.

Demersul USR, declara marți liderul formațiunii, Cătălin Drulă, se va baza în mare parte pe avizul emis de Ministerul Justiției, care a atras atenția guvernului că ar trebui să schimbe anumite lucruri ca să evite probleme de Constituționalitate.

Principala observație a ministerului condus de Alina Gorghiu vizează caracterul eterogen al proiectului și amintește că CCR a decis deja, într-o decizie din 2020, că o lege nu poate viza decât un singur domeniu de reglementare, precum și domenii aflate în conexiune directă cu acesta.

Or, proiectul promovat de Marcel Ciolacu reglementează domenii diferite: modifică Codul fiscal, decide cheltuieli ale sistemului bugetar, legiferează descentralizarea serviciilor publice etc.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii