Sindicaliștii din Educație își păstrează privilegiile. Plătiți ca profesori, deși nu predau la clasă

miercuri, 27 iulie 2022, 09:54
3 MIN
 Sindicaliștii din Educație își păstrează privilegiile. Plătiți ca profesori, deși nu predau la clasă

Noua Lege a Educației, supusă dezbaterii publice, păstrează privilegiile sindicaliștilor care își post îngheța catedra. Ei vor fi plătiți ca profesori, dar nu vor trece niciodată pe la cursuri, ei fiind „degrevați” în noua Lege a Educației.

Anul trecut, a fost aprobată o listă cu  listă cu 114 sindicaliști ai FSLI care au primit bani ca profesori deși nu uramu să predea nicio oră la clasă sau urmau să preda preda doar o fracție de normă. Ei au fost „degrevați” de la predarea materiei, dar au fost plătiți ca profesori pentru că desfășoară activitate sindicală. Lista poate fi consultată AICI

Pe lista publicată de Newsweek România se aflau cei mai importanți doi lideri sindicali din Educație Simion Hănceascu și Marius Nistor. Amândoi au încasat, lunar, în jur de 4.000 lei brut  ca profesori fără să fi trecut pe la catedră.

În noua Lege a Educației aflată în dezbatere publică, sindicaliștii își păstrează privilegiile. Ei îți pot rezerva postul și beneficiază, în continuare, de beneficiile degrevării.

Ce spune proiectul noii Legi a Educației.

(3) Liderii sindicatelor reprezentative din învăţământ au dreptul de rezervare a postului, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de sector de activitate.

11) Personalul didactic de conducere, de îndrumare şi control poate fi degrevat total sau parţial de norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, elaborate prin consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De acelaşi drept pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, pe baza normelor aprobate prin ordin al ministrului educaţiei. Prin acelaşi ordin se stabilesc atribuţiile persoanelor degrevate de norma didactică.

(12) Personalul degrevat potrivit alin. (11) primeşte drepturile salariale pentru funcţia în care este încadrat, precum şi celelalte sporuri şi indemnizaţii prevăzute de lege pentru activitatea desfăşurată, după caz.

În declarația de avere depusă zilele trecutre, Marius Nistor notează că a câștigat, de la Colegiul Nicolae Iorga din București, suma de 48.000 de lei.

Nistor: Participăm la procesul de monitorizare

Marius Nistor a explicat, pentru Newsweek România, că „degrevarea de normă de care beneficiez este reglementată de lege și de Contractul Colectiv de Muncă. Aceasta se acordă pentru toți liderii de sindicat ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ”.

Marius Nistor a confirmat, anul trecut, că va primi și în anul școlar 2021/2022 acesta același salariu ca în 2020, de la liceul „Nicola Iorga”, dar unde nu va preda.

„În ceea ce privește salariul meu de la unitatea de învățământ, acesta va fi același și nu include gradația de merit, sporul de dirigenție sau alte drepturi pe care colegii le primesc. Salariul nu este condiționat de prezența la ore deoarece, prin degrevare, mi-am asumat să particip la procesul de monitorizare a sistemului de învăţământ și să reprezint membrii de sindicat în relația cu terții”, a explicat Nistor.

Noua Lege a Educației îi păstrează acest privilegiu lui Nistor.

În situația lui Marius Nistor au mai fost, anul trecut, și alți profesori: „La nivelul FSE „Spiru Haret“ sunt 44 de persoane degrevate, însă nu toate sunt degrevate de întreaga normă, ceea ce reprezintă 33,81 de posturi”.

Celălalt linder sindical din Educație, Simion Hăncescu a câștigat 37.000 lei fără să treacă pe la școală.

Citeşte mai mult pe newsweek.ro

Comentarii