Sindicatele din învăţământ vor vouchere de vacanţă

miercuri, 10 februarie 2021, 02:50
2 MIN
 Sindicatele din învăţământ vor vouchere de vacanţă

Vestea că profesorii ar putea rămâne fără voucherele de vacanţă în acest an a nemulţumit sindicatele din învăţământ care îi atenţionează pe guvernanţi "să nu repete greşelile Guvernului Boc!". Astfel, Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi explică şi faptul că, din punctul lor de vedere, tăierea voucherelor de vacanţă "nu are nicio logică economică". 

Reprezentanţii sindicatului explică faptul că aceste vouchere au avut un efect benefic pentru economie şi sectorul Horeca, iar scoaterea acestora i-ar determina pe bugetari să aleagă destinaţii din afara graniţelor, pentru care ar scoate din buzunar aproximativ aceeaşi bani. "Concret, dacă într-o familie există un bugetar automat se programa o vacanţă în România. Pe lângă cei 1.450 de lei se cheltuiau încă aproximativ 4.500 de lei! De pildă pentru un sejur de o săptămână la mare. În noul context, românii se vor reorienta spre Turcia sau Grecia unde poţi petrece în condiţii civilizate cu aceiaşi bani la un hotel de 4 sau chiar 5 stele. Leii româneşti vor alimenta economiile statelor cu tradiţie în turism", avertizează USLIP Iaşi în cadrul unui comunicat de presă.

Reprezentanţii USLIP expică şi faptul că, dintre cei 1.450 lei daţi de către stat pentru voucherele de vacanţă, mai bine de jumătate, potrivit acestora, se întorc la bugetul statului sub formă de TVA, impozite pe salarii şi alte impozite indirecte. "Dacă mai punem şi suma de 4.500 din care cam acelaşi procent ajunge în bugetul Ţării, constatăm că economia românească iese în pierdere cam cu 800 lei pe familie. De ce să susţinem România în pandemie când putem să ajutăm Turcia, Grecia sau Israel? Poate ne răspunde domnul Premier", se punctează în acelaşi comunicat.

În cadrul aceleiaşi comunicări, USLIP Iaşi solicită Guvernului să îşi reconsidere intenţia de a anula o măsură care până în prezent şi-a dovedit utilitatea.

Comentarii