Sociologul Ștefan Cojocaru, profesor doctor la UAIC: Cazul cardiologului ieșean Dan Tesloianu afectează încrederea în medici

marți, 21 februarie 2023, 16:24
3 MIN
 Sociologul Ștefan Cojocaru, profesor doctor la UAIC: Cazul cardiologului ieșean Dan Tesloianu afectează încrederea în medici

Este declarația făcută de sociologul Ștefan Cojocaru, profesor doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Stefan Cojocaru crede că practica medicilor care lucrează și la stat, și la privat trebuie să devină istorie. Mai mult, sociologul sustine că trebuie actualizate protocoalele medicale, iar în echipa Ministerului Sănătății care le redactează să fie și medici. Sociologul ieșean subliniază că șpaga va deveni și ea istorie, dar nu odată cu mărirea salariilor, ci prin schimbarea sistemului. 

Ce arată cazul cardiologului ieșean? RFI Romania i-a adresat această întrebare sociologului Ștefan Cojocaru, profesor doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. 

Din punctul meu de vedere, faptul că este o rețea, deci nu este o gândire individuală a cuiva, asta înseamnă că acești oameni au avut niște argumente. Adică nu poți să faci niște acțiuni de tipul acesta care sunt condamnabile, sunt groaznice, decât dacă ai niște explicații pe care ți le proiectezi. Adică de obicei că faci bine. Și probabil o să auzim în următoarele zile discursuri despre acest lucru. Că de fapt erau bine intenționați. Din alt punct de vedere e, practic, un semnal al modului în care se manifestă transhumanismul. Corpul nu mai este o casă pentru sufletul omului, ci doar o carcasă care poate fi reciclată. Intrăm într-o epocă a reciclării din toate punctele de vedere, inclusiv a corpului uman.

Avem un medic care pare a fi încălcat foarte multe protocoale. Ancheta e în desfășurare, dar ce arata asta despre lumea medicală?

Arată că sistemul nu s-a schimbat foarte mult. Ar trebui schimbat sistemul medical. De exemplu, protocoalele. Dacă vorbim de protocoalele medicale, protocoalele sunt elaborate și adoptate fără o participare reală a specialiștilor din domeniu. Și atunci nu statul ar trebui să reglementeze aceste protocoale. Ci să fie propuneri din partea specialiștilor, din partea Colegiului Medicilor, de exemplu. Și aprobate apoi la nivelul guvernamental. O altă soluție ar fi restructurarea sistemului de sănătate și separarea oarecum a serviciilor medicale private de cele de stat.

La noi acum este un melanj, un mix de servicii. Această separare poate fi făcută în mai multe feluri. De exemplu, medicul, dacă rămâne angajat al sistemului de stat, să nu poată lucra în sistem privat. Sau medicul să nu mai fie un angajat. Să fie într-adevăr o profesie liberală. Iar spitalul să poată apela la specialist, să-l plătească. Adică o externalizare a acestor tipuri de servicii și care pot fi manageriate mai ușor de către spital. Iar spitalul să fie responsabil de asemenea cazuri.

Vedem în același timp, medici cu renume, care da, lucrează și la stat, și la clinică particulară, și care câștigă foarte bine.

Da, e un lucru foarte bun. Medicii câștigă foarte bine, pentru că asta a fost și un argument de-a lungul celor 30 de ani că sistemul medical este corupt, datorită faptului că salariile sunt mici.

Or, potrivit procurorilor, doctorul Tesloianu vindea aceste dispozitive medicale prelevate de la pacienții decedați…

Este un lucru extrem de grav. Pe de o parte, pentru a face acest lucru, trebuie să te asiguri că datele tehnice permit. În al doilea rând, să ai acordul familiei persoanei decedate. Dar și persoana care primește să fie de acord cu acest lucru. Ar fi interesant de făcut un studiu, dar nu neapărat din perspectiva legală sau a procurorilor, cu cei 238 de beneficiari ai acestor dispozitive.

Cum afectează încrederea pacienților în medici acest caz?

Extrem de mult, extrem de mult . E o situație anormală, este o situație care a ajuns în presa internațională. Este o situație extrem de gravă și e păcat de restul medicilor care sunt puși într-o lumină proastă și în situația de a își pierde încrederea pe care o au pacienții în ei.

Interviul integral, pe rfi

Comentarii