Șpagile colosale pentru un post călduț la Apele Române. Și Iașul este pomenit în dosare

joi, 04 martie 2021, 12:38
3 MIN
 Șpagile colosale pentru un post călduț la Apele Române. Și Iașul este pomenit în dosare

În ultimele luni, Recorder a publicat o serie de investigații despre numirile politice de la Apele Române, transformând subiectul într-o dezbatere națională. Cetățenii s-au scandalizat, însă această practică n-a apărut peste noapte și nici nu poate fi redusă la dorința unui singur partid de a-și recompensa oamenii cu posturi călduțe. De fapt, e mult mai mult de atât, scrie  recorder.ro.

Apele Române înseamnă o instituție care gestionează investiții anuale de zeci de milioane de euro și toate partidele trecute pe la putere și-au dorit să o controleze pentru a putea gestiona după bunul plac fluxul banilor. Directorii numiți politic împart contracte către firmele potrivite, iar acestea întorc o parte din bani către partid și către oamenii săi. Ca să-și recupereze mita, firmele supraevaluează lucrările sau le construiesc prost. Cei care pierd sunt mereu cetățenii.

Bani cash și excursii

În mandatul de ministru al lui Laszlo Borbely (2009-2012) au apărut și alte dosare de corupție care îi vizau pe subordonații săi, anchetând implicarea acestora în favorizarea unor firme care primeau contracte de la Apele Române.

Para Lorant, secretar general adjunct la Ministerul Mediului, a primit mită 250.000 de lei cash – într-un pachet de dimensiunile unei cutii de pantofi – de la o firmă de construcții pe care a ajutat-o să câștige o lucrare de îndiguire împotriva inundațiilor. Tot Lorant a primit o excursie la Viena și un sejur de o lună, all inclusive, la Mamaia. Ambele de la Marian Mitrea, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), care oferea aceste „atenții” pentru a-și păstra funcția.

Mitrea ținea de scaun pentru că avea de făcut combinații: a fost și el cercetat de DNA într-un alt dosar, tot cu o firmă de construcții hidrotehnice de la care a perceput un comision de 8% din valoarea lucrărilor contractate de ABADL.

În cadrul anchetei, Para Lorant și-a recunoscut vina, a fost trimis în judecată și, în 2017, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare. În cel privește pe Marian Mitrea, dosarul său a ajuns și el în instanța, iar fostul director de la ABA Dobrogea Litoral a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare.

Un alt funcționar ministerial anchetat pentru influențarea contractelor acordate de Apele Române a fost Speranța Ionescu, fost director economic la Ministerul Mediului în mandatul aceluiași Laszlo Borbely.

Ionescu a fost acuzată că ar fi primit mită din partea unui om de afaceri constănțean pe nume Mircea Marcu. Acesta viza câștigarea unor contracte pentru lucrări împotriva inundațiilor din zona Agigea așa că, pentru început, i-a oferit directoarei din Ministerul Mediului o geantă Louis Vuitton în valoare de 6.000 de lei. Tot procurorii susțin că, mai apoi, Marcu a trecut la lucruri mai serioase: un Audi A3, de 30.000 de euro, pe care l-a luat în leasing, prin firma unui prieten, și i l-a dus Speranței Ionescu chiar în parcarea ministerului.

În scandalurile de la Apele Române a intrat și Iașul prin ”plantarea” din senin a unei chelnerițe pe post de inginer. Citește AICI

Textul integral, pe recorder.ro

Comentarii