VIDEO Ospătărița care salvează ieșenii de inundații. Dedesubturile unei angajări scandaloase la Apele Române

marți, 02 februarie 2021, 03:03
7 MIN

O ospătăriţă a fost adusă pe un post de inginer la Dispecerat. Într-o înregistrare prezentată de Recorder.ro, femeia nu reuşeşte să răspundă la întrebări banale. Directorul tehnic care i-a pus întrebările şi-a pierdut postul. Ca să poată fi detaşată la ABA Prut Bârlad, Simona Iancu a fost angajată trei zile la Primăria Vatra Moldoviţei (Suceava). Directorul cel mare îi ia apărarea. "Avem o mulţime de posturi blocate de starea de alertă, şi nu putem aduce oameni decât aşa, prin detaşare", ne-a spus Petru Avram, care e şi consilier judeţean liberal

 

Un reportaj al Recorder.ro a scos la iveală încă un vârf al aisbergului detaşărilor dubioase, în care cei norocoşi, chiar slab pregătiţi, găsesc joburi la stat la care muritorii de rând nu au acces, chiar dacă sunt foarte bine pregătiţi în domeniul respectiv.

Un ultim caz ajuns în atenţia publicului, petrecut la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, este o copie la indigo a scandalului iscat la sfârşitul anului trecut tot la Apele Române, dar în judeţul Mureş. Dacă acolo a picat chiar pe postul de director un individ care nu şi-a mai găsit un locşor în Palatul Parlamentului şi care, prin venirea lui, a determinat concedierea şefului Sistemului de Gospodărire a Apelor, la Iaşi a ajuns prin detaşare o tânără domnişoară tocmai de la Primăria Vatra Moldoviţei.

Dezvăluirile din sediul Administraţiei au pornit de la determinarea directorului tehnic Gabriel Musteaţă de a nu mai pregăti nou-veniţii aduşi acolo pe uşa din dos. După cum se ştie, Legea 55/2020 a limitat drastic concursurile pentru posturile contractuale vacante şi, implicit, angajările – care pot fi făcute direct, în anumite condiţii, doar de administraţiile locale şi judeţene. Legea permite însă detaşările, cu precizarea că ele trebuie să înceteze în termen de 30 de zile de la ridicarea stării de alertă. Legea menţionată se referă la detaşări ca "măsuri pentru creşterea capacităţii de răspuns" la efectele pandemiei, dar nu exclude detaşările clasice, de 6 luni, care se pot prelungi cu câte alte 6 luni, potrivit Codului muncii.

E tânără, vrea şi poate

Simona Iancu, tânăra apărută la ABA Prut Bârlad, deşi are studii superioare (Chimie), pare să nu ştie să răspundă la întrebări simple: unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul, după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române ori cum se calculează o suprafaţă – a triunghiului, de exemplu.

Petru Avram, directorul Administraţiei din Copou, a luat apărarea tinerei detaşate. El ne-a declarat că e dornică să înveţe, că vine la serviciu înaintea celorlalţi şi pleacă mult după ei etc. De altfel, în înregistrarea de la Recoder.ro, şi directorul Avram care se recomandă subordonaţilor ca "un animal politic care va ajunge cel puţin ministru" , a picat testul cu aria triunghiului ("baza ori ipotenuza la pătrat").

Simona Iancu și Petru Avram

Despre răspunsurile lipsă la întrebările banale, Avram a spus că directorul tehnic ar fi hărţuit-o pe Simona Iancu şi că a umilit-o în faţa colegilor. În înregistrările prezentate de Recorder.ro este redat, pe de o parte, dialogul cu multe pauze dintre directorul tehnic şi femeia venită prin detaşare de la Primăria Vatra Moldoviţei (în nordul judeţului Suceava), şi schimbul dur de replici dintre cei doi directori. Musteaţă i se opune lui Avram când acesta îi cere să o pregătească, spunând că el nu face meditaţii pentru clasele 1-4 şi pentru noţiuni care se învaţă la gimnaziu. Petru Avram îi repetă că trebuie să o ajute să deprindă cum merg lucrurile la Dispecerat, iar până la urmă îi reproşează lui Musteaţă că îl scoate din sărite.

Ulterior, Petru Avram ne-a explicat că treaba tinerei detaşate este să primească date din teren, să le introducă în sistem şi să le trimită altora. Nu este treaba ei să ştie detalii tehnice, de ele se ocupă echipele şi responsabilii de la faţa locului, a ţinut să precizeze Avram.

Dacă lucraţi la stat, trimiteţi CV-uri! ABA Prut Bârlad are zeci de posturi vacante

Cât priveşte detaşarea, "avem o mulţime de posturi blocate de starea de alertă şi nu putem aduce oameni decât aşa, prin detaşare", ne-a spus directorul ABA. El n-a ştiut însă să ne răspundă unde este afişat necesarul de personal, pentru ca oricine e capabil să treacă printr-o instituţie publică să verifice dacă îndeplineşte condiţiile din fişele posturilor vacante şi să depună CV-ul. Aşa cum Simona Iancu a ştiut că licenţa în Chimie şi "un master de cinci ani …la Master Club", plus experienţa în vânzări o califică pentru un job la Apele Române.

Cei de la Vatra Moldoviţei s-au ascuns de presă

Conform propriilor declaraţii, în afara celor cinci ani la clubul respectiv ("patru, ca barman, şi unul ca manager"), ea a mai lucrat trei zile la Primăria Vatra Moldoviţei. Pagina de internet a primăriei are afişat la deschidere, cu cifre şi litere de-o şchioapă, un număr de telefon al unui call-center anticorupţie, o campanie derulată de DNA.

Mai jos, site-ul prezintă lista personalului şi organigrama pe 2020, cu toate posturile ocupate. Primarul liberal Virgil Saghin, reales în 2020 după ce a fost demis din cauza unui conflict de interese, a apelat la varianta universală când l-am întrebat de trecerea fulgerătoare prin primăria sa a noii angajate de la ABA de la Iaşi: "Sunt în şedinţă acum, sunaţi-mă peste 15 minute". N-a mai răspuns.

Nici la viceprimar nu am avut noroc: Zenoviu-Gavril Cenuşă ne-a trimis la consilierul juridic, motivând că el e de doar două luni în primărie. Consilierul juridic a fost de negăsit – nu se află nici în lista personalului primăriei, deşi postul apare în organigramă.

În fine, secretarul general al comunei, Ana Boca, în subordinea căreia este consilierul juridic, ne-a spus că nici ea nu ştie de angajata detaşată la Iaşi, dar că se duce să-l caute pe primar. Şi dusă a fost, că nu a mai răspuns la telefon.

Între timp, Petru Avram ne-a dat asigurări că tânăra detaşată va fi evaluată lunar şi că poate renunţa la ea în termen de 90 de zile, termenul de probă care se regăseşte şi la angajările obişnuite. Cât priveşte directorul tehnic, el a avertizat că în situaţii grave nu este loc de bâlbâieli şi stagii de pregătire. Gabriel Musteaţă a dat exemplul inundaţiilor de la Pechea, Galaţi, din septembrie 2013, când sute de locuinţe au fost inundate şi nouă oameni au murit. ABA Prut-Bârlad supraveghează debitele râurilor din patru judeţe: Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Galaţi.

Gabriel Musteaţă va părăsi ABA la sfârşitul acestei săptămâni: postul său a fost desfiinţat şi un alt director va prelua îndatoririle acestuia. "I-am oferit două alternative, posturi de inginer pe măsura calificării sale, dar le-a refuzat pentru că erau pe perioadă determinată", ne-a spus Petru Avram.

Administraţia Apelor Române are o slăbiciune pentru chelneri

Un alt caz, tot la Apele Române, a fost semnalat de "Reporter de Iaşi" la sfârşitul anului trecut. Un alt manager/ responsabil de sală la o braserie din Paşcani, dar cu carnet de membru PNL, a fost numit director al Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani. Andrei Rîznic a ajuns acolo prin detaşare, de pe postul de administrator public al comunei Ciorteşti, din cealaltă parte a judeţului, comună cu primar liberal. La Ciorteşti, Rîznic a fost angajat în aprilie, în toiul stării de urgenţă.

La Paşcani, nu a provocat concedierea altcuiva, predecesorul său ieşind la pensie, dar fişa postului a avut un domeniu de studii lărgit cât să încapă şi el, notează "Reporter de Iaşi", care adaugă că, după avansarea lui ca şef, omul s-a înscris la cursurile Facultăţii de Hidrotehnică.CASET|

Alte detaşări, sub aceeaşi pălărie PNL

Noul scandal vine după cel iscat de transferul finei preşedintelui CJ Iaşi de la cabinetul parlamentar al unui deputat ieşean, unde a fost consilieră timp de o săptămână, ca muzeograf la Muzeul de Artă de la Palatul Culturii. Luminiţa Afloarei este soţia vicepreşedintelui CJ Sorin Afloarei, cei doi fiind cununaţi de soţii Costel şi Raluca Alexe. Odată cu Luminiţa Afloarei, în Palat a intrat pe aceeaşi filieră şi Carmil Chelaru, preşedintele Organizaţiei Municipale de tineret a PNL Iaşi. Directorul Complexului Muzeal, Lăcrămioara Stratulat, a invocat atunci – la fel ca directorul ABA Petru Avram – criza de personal şi necesitatea ocupării urgente a unor posturi vacante.

Comentarii