Spitalul de Copii are un singur chirurg plastician. Soluția – gardă de la domiciliu

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:59
3 MIN
 Spitalul de Copii are un singur chirurg plastician. Soluția – gardă de la domiciliu

Avea doi, dar unul a intrat în concediu fără plată până în octombrie 2020. Se pun la bătaie 14.820 de lei lunar pentru organizarea unei linii de gardă de la domiciliu.

Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi ar putea avea în viitor o linie de gardă la domiciliu pentru specialitatea chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, ca urmare a faptului că în cadrul compartimentului existent în spital există în acest moment un singur medic care se ocupă de toate solicitările. Teoretic, există doi medici angajaţi, însă unul dintre ei se află în concediu fără plată până în octombrie 2020, perioadă în care trebuie să fie înlocuit de un medic pe baza unui contract de prestări servicii.

Proiectul va fi dezbătut astăzi, 18 decembrie, în şedinţa de la Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi, în subordinea căruia se află unitatea medicală.

„Medicul care oferă, la momentul actual, servicii medicale pentru acest tip de patologie nu poate să răspundă tuturor solicitărilor ce apar în afara programului de lucru. Menţionăm că, cel mai frecvent, aceste cazuri se prezintă în gardă şi necesită adesea intervenţii chirurgicale care se pot prelungi şi până la 12 ore. În prezent, aceste cazuri sunt preluate în gardă de medicul chirurg/ortoped, însă prin manevrele operatorii impuse se depăşesc competenţele existând riscul de malpraxis“, se precizează într-o solicitare a directorului medical înaintată conducerii.

Un alt motiv este legat de faptul că la clinica de specialitate de la Spitalul „Sf. Spiridon“, care a fost deschisă recent, nu pot fi preluate cazurile pediatrice, pacienţii fiind purtaţi între cele două spitale „în mod nejustificat“.

Astfel, spitalul a purtat mai întâi discuţii cu reprezentanţii Spitalului „Sf. Spiridon“ şi la Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, unde s-a concluzionat că „Sf. Spiridon nu poate asigura servicii medicale pacienţilor de vârstă pediatrică, întrucât nu au disponibile circuite funcţionale pentru această categorie de vârstă şi nu au aparat de ventilaţie adaptat pentru copii. Ca urmare, medicii din acest serviciu nu pot trata pacienţii pediatrici care se prezintă cu amputaţie traumatică de membre sau cu arsuri, în special «marele ars»“.

Reprezentanţii spitalului mai spun că în garda de la domiciliu pot fi cooptaţi şi medici care nu sunt angajaţi ai spitalului, dar care au specialitatea chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, confirmaţi prin ordin al ministrului Sănătăţii, iar costurile lunare pentru ca această linie de gardă să funcţioneze sunt de 14.820 de lei.

Pentru ca activitatea medicală să se desfăşoare corespunzător, în solicitarea adresată managerului, se menţionează despre necesitatea încheierii unui contract de prestări servicii până la revenirea medicului angajat din concediu, precum şi de încheierea a trei contacte cu „timp parţial“ pentru activitatea din linia de gardă de la domiciliu.

Înfiinţarea acestei linii de gardă a fost aprobată la începutul acestei luni în şedinţa de Comitet Director al spitalului, fiind nevoie de aprobare şi din partea ministerului sau a instituţiei în subordinea căreia se află spitalul, în acest caz fiind CJ Iaşi.

Comentarii