Statul pornește super-Agenția prin care se va monitoriza pe el însuși în companiile de stat

miercuri, 05 iulie 2023, 07:35
2 MIN
 Statul pornește super-Agenția prin care se va monitoriza pe el însuși în companiile de stat

Secretariatul General al Guvernului a lansat marți în dezbatere publică proiectul de Hotărâre pentru organizarea și funcționarea al Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Agenția a fost înființată în decembrie 2022 (guvernul Ciucă) printr-un proiect de Lege adoptat de guvern și trimis la Parlament. Legea de aprobare a fost publicată în Monitorul Oficial în iunie.

HG scoasă în dezbatere publică va operaționaliza agenția în mandatul lui Marcel Ciolacu.

Cine are ”pâinea și cuțitul”: prim-ministrul, prin SGG

Agenția va avea puterea de a impune conducerile întreprinderilor publice, mai ales în cazul celor care nu performează. Bineînțeles, ”cu respectarea regulilor guvernanței corporative”.

Din proiectul de Hotărâre reiese că AMEPIP se organizează și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale cu personalitate juridică în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

La SGG tocmai ce a fost numit în funcție, la insistențele PNL, Mircea Abrudean, fost șef al cancelariei fostului premier Nicolae Ciucă.

O agenție care dictează politica de proprietate a statului român

Instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare.

Responsabilitatea Agenției este de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

100 de noi locuri de muncă la guvern: Salarizare de top asigurată din ”tarife de monitorizare” și amenzi

Agenția va avea un număr maxim de 88 de posturi, exclusiv demnitarii și cabinetele acestora. Conducerea Agenției va fi asigurată de către un președinte, ajutat în activitatea sa de doi vicepreședinți.

Mandatul președintelui și al vicepreședinților este de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o singură dată.

Funcțiile de conducere sunt asimilate funcției de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

Salarizarea acestora se va realiza la nivelul maxim al drepturilor salariale prevăzut pentru funcțiile publice din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, majorat cu 50%, prin derogare de la prevederile Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Veniturile proprii ale Agenției vor proveni dintr-o cotă de 30% din amenzile aplicate și dintr-un tarif de monitorizare, de până la 0,1% din veniturile totale stabilite prin situațiile financiare anuale ale întreprinderilor publice, aprobate pentru anul precedent.

AMEPIP poate sancționa întreprinderile publice, autoritățile publice tutelare și persoanele fizice vinovate de neîndeplinirea cu rea-credință a indicatorilor de performanță.

Mai mult, pe cursdeguvernare

Comentarii