Stilul Boho Chic – ideal pentru interioare excentrice

joi, 09 martie 2023, 08:40
3 MIN
 Stilul Boho Chic – ideal pentru interioare excentrice

De proveniență din limba franceză, de la cuvantul bohème, stilul boho chic este încă de la sfârșitul anilor ‘90 unul dintre cele mai complexe și permisive stiluri de design interior, ideal pentru nonconformiști și pentru cei care se abat de la convențional. 

Culorile vibrante, multitudinea de decorațiuni și combinațiile îndrăznețe sunt doar câteva dintre elementele definitorii care fac stilul să vorbească de la sine și să nu se încadreze în tipare.

Contrastul este cuvântul cheie al stilului boho. Cu cât mai colorat, cu atât mai bine! Nuanțele aprinse și puternice de roșu, portocaliu, fuchsia, verde și albastru se îmbină perfect cu varietatea decorațiunilor și elementele de inspirație marocană sau indiană. De asemenea, decorarea cu o singură culoare poate crea un punct focal puternic al camerei. 

Pentru a nu crea senzația de încărcare, este recomandat ca interiorul să nu fie amenajat complet în acest stil. Un singur colț decorat astfel – unic, personalizat, puternic – îți oferă spațiul ideal unde să te poți simți tu însuți.

Un sigur perete colorat vesel, complementar cu ceilalți vopsiți simplu și acompaniat de un tapet cu model în culori puternice este elementul principal prin care se distinge stilul boho chic de celelalte stiluri.

Mobilierul dictează întru totul tonul stilului. Are un aspect vintage impunător, este fabricat din lemn masiv sau oțel și de cele mai multe ori nepereche, cu scaune decorate manual ce nu fac parte din același set și biblioteci pline de cărți.

Caracteristica boemă a stilului este dată de usurința în decorare și libertatea în alegeri, fără grija de a asorta sau de a respecta un set de reguli, unde elementele romantice sunt îmbinate, astfel încât să confere o atmosferă cât mai vie, veselă și feminină.

Pernele sunt colorate în texturi etno, cu broderii, dantelă și modele florale, iar paturile sunt acoperite de baldachine și cu cât mai multe lenjerii și pături vioaie. Draperiile din materiale grele, cu galerii rustice, ghivecele cu flori și covoarele cu imprimeuri orientale mari sunt de asemenea adaosul perfect.

O altă caracteristică definitorie este dorința continuă de a mai adăuga încă o decorațiune. Abundența și combinarea decorațiunilor din material textil cu cele din cristal și cele inspirate din natură, conferă un decor cât mai inedit și artistic.

O rochie veche, un instrument muzical, obiecte handmade, suveniruri din excursii sau cerceii și bijuteriile lăsate la vedere pot lua și ele parte la decor. Deși par să nu aibă legatură între ele și pot avea un aspect haotic, conexiunile dintre acestea creează un tot unitar.

Lumina este un factor definitoriu care ajută la o atmosferă cât mai caldă și relaxantă. Sunt ideale lămpile, candelabrele și felinarele recondiționate, iar becurile trebuie să aibă o lumină slabă, în lipsa lor fiind perfectă și lumina lumânărilor.

Materialele predominante stilului sunt inul, cânepa, bumbacul, catifeaua și mătasea, care se îmbină minunat și redau eleganța interiorului.
În general, dacă iese în evidență și adaugă o notă de neobișnuit, se încadrează în boho-chic, nu pentru că aceasta ar fi o regulă, ci pentru că stilul promite să ofere mai mult decât un design, o stare.

În cele din urmă, stilul boho chic are o ultimă particularitate numai bună pentru îndrăzneți: pentru un plus de creativitate, poate fi amestecat cu orice alt stil, mai ales romantic, baroc, rustic sau contemporan. Ba mai mult! Niciun design al stilului nu va putea fi copiat, pentru că două camere amenajate astfel cu greu vor reuși să semene între ele.

 

Comentarii