Stilul Cottage, simplitate, armonie, nostalgie, dar și romantism

vineri, 25 februarie 2022, 11:20
4 MIN

Mulți specialiști definesc designul cottage drept unul de poveste, un stil care poate transforma orice locuință într-un spațiu îmbietor și plin de farmec. Asta poate și datorită faptului că această temă îmbină clasicul cu patriarhalul, fiind ideal în special pentru o casă în care se dorește cu tot dinadinsul păstrarea unui aer tradițional și rustic. 

Stilul cottage este unul vesel, plăcut, funcțional, ușor de întreținut și prietenos, în care accentul cade, înainte de toate, pe simplitate, armonie, spiritul propriu tradițiilor, dar și un strop de nostalgie și romantism. Stilul de design cottage este sinonimul perfect al vieții confortabile, al refugiului, potrivindu-se îndeosebi persoanelor pragmatice, ale cărui piese și elemente de decor, lucrate manual sau recondiționate, spun câte o poveste cu parfum retro. Ideea de cottage pare greu de capturat în decorarea unui interior, tocmai pentru că implică renunțarea la obiectele ultramoderne.

Culorile stilului Cottage

Stilul cottage este inspirat în mare parte din natură, de la culori și până la elemente decorative. Paleta cromatică specifică stilului cottage este compusă din culorile naturii, de la ocru, cărămiziu și maro, până la tonuri deschise de verde și albastru. Albul, bejul, cremul sunt și ele binevenite, mai ales dacă se îmbină creativ cu nuanțe mai puternice. Culorile predominante sunt roșu, alb, crem, portocaliu, albastru și toate nuanțele lemnului. Pentru unele încăperi este preferat un stil monocromatic, cu culori mai pale și accesorii shabby chic, iar în altele se insistă pe combinații de culori vii, cu multe accesorii tradiționale. Cele mai indicate culori sunt nuanțele pastelate. Tapetul în motive florale este readus la modă, pentru pereții imobilului amenajat în acest stil. Iar pentru mobilier recomandăm culorile tari dacă pereții camerei sunt în culori deschise dar și vicecersa.

Mobila

Mobila stilului cottage este de inspirație Victoriană, cu tăblia patului extrem de înaltă și decorațiuni somptuoase, cu motive florale și animale. Mobilierul folosit este un mix al stilurilor vintage, shabby chic și clasic. În primul rând, stilul cottage înseamnă o întoarcere în timp, prin adăugarea de elemente vintage. Recondiționarea pieselor de mobilier pe care le considerați inutile, ale părinților sau bunicilor, va reprezenta o provocare în îndeletnicirea dvs. de decorator însă, rezultatele vă vor încânta de-a dreptul. Un nou strat de vopsea, și chiar și cel mai vechi dulap poate deveni o adevărată piesă de muzeu.
Camerele sunt lejer decorate, bine aerisite și foarte intime, caracterizate prin căldură și lumină naturală. Îmbrăcarea canapelei cu o husă va da un aer cu adevărat relaxant și degajat încăperii, definitoriu pentru stilul cottage, dar va fi și ușor de întreținut. Piesele de mobilier din lemn împletit (rattan, răchită, bambus) aduc în interior atmosfera din grădină. Veți avea nevoie de un balansoar (da, da, în casă), o canapea și două fotolii pentru a avea un set complet. Începeți prin a introduce în decor mobilă casual, clasică, fără accente arhitecturale. Păstrați o paletă cromatică neutră, apoi adăugați accente personale într-o manieră eclectică, pentru a vă personaliza spațiul.

Stilul cottage amestecă fără pretenții obiectele deloc scumpe cu cele de colecție. Bucătăria în stil cottage este întotdeauna luminoasă și veselă, cu mobilier alb și rafturi în care vesela și ghivecele cu flori sunt etalate cu mândrie. Există și accente suplimentare speciale, precum o chiuvetă rustică albă sau o masă veche, care conferă un strop de farmec vintage spațiului. De pildă, instalațiile și bateriile retro pentru baie pot fi o cale excelentă de a realiza acest obiectiv al amenajării în stil cottage. Deși poate include aparatură electrocasnică de ultimă oră, dar fără a exagera, bucătăria dvs. s-ar putea încadra în stilul cottage prin adăugarea unor elemente retro. Alegeți, așadar, dulapuri de bucătărie din lemn de culoare albă, cu geamuri mici, de sticlă, pe care să le asortați cu un blat din lemn natural, lăcuit. Nu uitați de dulapul-soldat, asortat cromaticii încăperii.

Așadar, ca o recapitulare, dacă doriți ca acest stil să vă învăluie zilnic cu prospețimea și gingășia lui, trebuie să rețineți că este aerisit, nepretențios, dar nici haotic, încăperea trebuie să aibă ferestre cu obloane sau grilaje, mult lemn vopsit, mobilier recondiționat sau cu aspect învechit, accesorii realizate manual, combinații de sticlă și lemn, căzi de baie nezidite, huse pentru scaune, fotolii și canapele, aranjamente florale, plante decorative, și multă, multă culoare.

Comentarii