Stilul glamour – strălucitor, elegant, extravagant

joi, 16 februarie 2023, 10:52
3 MIN
 Stilul glamour – strălucitor, elegant, extravagant

Cu alte cuvinte un stil care se bucură de un succes din ce în ce mai mare atât în moda vestimentară, cât și în designul interior, potrivindu-se mănușă persoanelor care apreciază luxul.

Înainte de a vedea prin ce se remarcă interioarele amenajate în acest stil, este bine să știm că glam sau glamour este un cuvânt englezesc care se traduce prin farmec, atracție, fascinație. Această modalitate de expresie a apărut în anii ’20, în lumea modei și a show-biz-ului, fiind strâns legat de imaginea fashion-icon-urilor din acea perioadă, inclusiv de cea a faimoasei Marilyn Monroe.

Ce este stilul glamour?

În amenajarea unei locuințe, acesta glamour ia adesea forma unor aranjamente nonconformiste, ce îmbină materialele somptuoase și texturile strălucitoare cu influențele inspirate din mai multe tendințe, între care baroc, art deco, clasic, neoclasic, modern sau avangardist. 
De altfel, unul dintre cele mai mari avantaje ale unui decor de tip glam este acela că face “casă bună” cu aproape orice fel de design, fie că vorbim de cel clasic, baroc sau minimalist. Totul este să păstrezi un echilibru în folosirea elementelor decorative și să ai un simț estetic foarte bun, pentru a nu ajunge în situația de a crea o amenajare prea opulentă sau care frizează kitschul.

Care sunt caracteristicile stilului glam în designul interior?

Pentru a fi pus în valoare, stilul glamour are nevoie de interioare ample, prevăzute cu tavane înalte și cu ferestre generoase, prin care lumina să intre nestingherită. Prin urmare, conceptul de glamour nu rezonează foarte bine cu spațiile mici, așa cum sunt cele din apartamentele de bloc. Aceasta nu înseamnă însă că nu se poate regăsi și aici. Totul este să renunți la aspectul excesiv și să te rezumi la câteva piese statement sau la câteva accesorii sau decorațiuni cu accente prețioase.

Culori neutre

Într-un interior glam, culorile neutre, precum crem, maro, gri, secondate de culori tari, intense, precum sunt mov, roșu, negru, albastru sau fucsia sunt completate, obligatoriu, de nuanțe strălucitoare de auriu sau argintiu. Ideea de lux este redată, de asemenea, cu ajutorul accentelor sidefate, perlate, atât pentru mobilier cât și pentru accesorii.

Texturi lucioase

Suprafețele netede, reflectorizante sunt un must-have într-un interior de inspirație glam. Poți utiliza pentru pereți sau finisaje plăci ceramice lucioase, marmură, oglinzi, policarbonat transparent, sticlă.

Imprimeuri trendy 

Imprimeurile trebuie să fie, bineînțeles, în pas cu ultimele tendințe în domeniu într-un decor glam. De exemplu, printul animal sau carourile, prezente în cele mai noi colecții de haine ale marilor case de modă, se pot regăsi în designul textilelor pe care le folosești.

Materiale extravagante 

Glamour înseamnă, prin definiție, un stil încărcat dar rafinat, în care materialele și decorațiunile sunt atent alese. Poți folosi aici elemente realizate din materiale de cea mai bună calitate, care să varieze de la lemn exotic, pietre și metale prețioase până la catifea, satin, mătase, cașmir, fildeș, cristale etc.


 

Mobilier cu un design deosebit

De cele mai multe ori, într-un decor glamour se apelează la piese de mobilier cu un design ce combină influențe din stiluri diferite (baroc, florentin, oriental, modern, minimalist etc.), executate din materiale premium, rare (lemn exotic) sau atipice (sticlă, plexiglas, rășini epoxidice), cu detalii prețioase (mânere din alamă, picioare aurii sau butoni din cristal). 

 

Comentarii