Studiu: Coronavirusul nu infectează celulele creierului. Afectarea mirosului e superficială

miercuri, 03 noiembrie 2021, 21:09
1 MIN
 Studiu: Coronavirusul nu infectează celulele creierului. Afectarea mirosului e superficială

Virusul care provoacă boala Covid-19 nu infectează celulele creierului uman, potrivit unui nou studiu publicat în revista Cell. Astfel, studiul oferă speranțe că afectarea mirosului provocată de Covid ar putea fi mai superficială decât se temeau anterior cercetătorii.

În noul studiu, cercetătorii belgieni și germani susțin că virusul infectează celulele sustentaculare, dar nu și neuronii senzoriali olfactivi.

Autorul principal Peter Mombaerts, care conduce Unitatea de Cercetare Max Planck pentru Neurogenetică din Frankfurt, Germania, spune că ”odată ce crezi că neuronii olfactivi pot fi infectați, există o cale rapidă către bulbul olfactiv și apoi este deja în creier”.

Bulbul olfactiv, din partea din față a creierului, este locul unde este procesată pentru prima dată informația neuronală despre mirosuri.

Dacă virusul a pătruns în această structură, teoretic s-ar putea răspândi în regiunile profunde ale creierului, unde ar putea provoca daune de durată – mai ales că, spre deosebire de OSN, majoritatea neuronilor nu se regenerează odată ce sunt pierduți.

Dar dacă virusul infectează doar celulele sustentaculare, atunci daunele ar putea să nu fie de lungă durată.

Ambele căi ar putea explica disfuncția olfactivă care afectează aproximativ jumătate dintre pacienții cu Covid-19.

La unul din 10 dintre aceștia, pierderea sau schimbarea mirosului este pe termen lung, poate chiar permanent.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii