De Business

Punem punctul pe știi

STUDIU. Tot mai mulți angajați preferă biroul de acasă în locul sediului companiei. ”Raportul de forțe dintre companii și angajați s-a schimbat după pandemie”

vineri, 30 iunie 2023, 13:38
2 MIN
 STUDIU. Tot mai mulți angajați preferă biroul de acasă în locul sediului companiei. ”Raportul de forțe dintre companii și angajați s-a schimbat după pandemie”

Doar 40% dintre angajați mai merg zilnic la birou, iar trei din cinci români se gândesc să-și schimbe jobul pentru a beneficia de flexibilitate în modul de lucru. De asemenea, 28% dintre oameni lucrează în sistem hibrid, iar circa o treime dintre angajați lucrează de la distanță. Cel puțin asta arată datele celui mai recent sondaj realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online.

Piața de birouri a avut mult de suferit în ultimii ani, întrucât tot mai mulți angajați au preferat biroul de acasă în locul sediului companiei. Ca urmare, unii dintre proprietarii clădirilor de birouri din România deja se orientează către soluții alternative de utilizare a spațiilor goale. În perioada pandemiei, șapte din zece români au lucrat fie de acasă fie în sistem hibrid.

„În prezent, dintre angajații white-collar, 28% lucrează în sistem hibrid, în timp ce alți 40% se duc zilnic la birou, după cum arată cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online bestjobs. Totodată, circa o treime dintre angajați lucrează exclusiv remote”, arată datele unui sondaj realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online.

14% dintre respondenți spun că angajatorul le permite lucrul de acasă pentru perioade limitate, 26% în regim hibrid, iar 21%, pe termen nelimitat. Mai mult, 60% dintre cei care au participat la sondaj au declarat că s-au gîndit să-și schimbe jobul, optând pentru unul care să le permită să lucreze cum își doresc.

„Raportul de forțe dintre companii și angajați s-a schimbat după pandemie, iar acest lucru se vede în puterea angajaților de a schimba un job care nu le oferă flexibilitatea de care au nevoie acum. Modul de lucru remote a schimbat abordarea oamenilor, care au ajuns să aprecieze acum drept un avantaj standard ceea ce altădată era perceput ca fiind un beneficiu extra”, a declarat Ana Vișian, marketing manager.

Revenirea la birou, în cazul celor care s-au întors în formulă completă sau hibridă, a avut loc treptat. Jumătate dintre angajatori au decis în cursul anului 2022 să-și aducă echipele la sediu, 12% s-au hotărât în acest an, iar pentru alți 4% urmează. Sondajul a fost efectuat în luna iunie, pe un eșantion de 1.382 de utilizatori de internet din România.

Sursa: dobrogeatv

Comentarii