SUA: Susţinătorii dreptului la avort şi democraţii obţin victorii în alegerile parţiale

miercuri, 08 noiembrie 2023, 20:31
2 MIN
 SUA: Susţinătorii dreptului la avort şi democraţii obţin victorii în alegerile parţiale

Democraţii şi susţinătorii dreptului la avort au înregistrat marţi o serie de victorii, inclusiv în statele conservatoare Ohio şi Kentucky, un prim semnal că dreptul la avort rămâne o miză puternică pentru democraţi în perspectiva cursei prezidenţiale din 2024. 

În Ohio, un stat care a votat pentru republicanul Donald Trump la alegerile prezidenţiale din 2020, alegătorii au aprobat un amendament constituţional care garantează dreptul la avort. Rezultatul a prelungit o serie de victorii pentru susţinătorii accesului la avort după decizia de anul trecut a Curţii Supreme a SUA de a anula hotărârea Roe vs. Wade din 1972 şi de a elimina la nivel naţional dreptul de a întrerupe sarcinile.

În Virginia, democraţii au câştigat controlul ambelor camere legislative. Rezultatul a fost un revers pentru guvernatorul republican Glenn Youngkin, care a făcut o campanie intensă pentru candidaţii republicani şi a încercat să îi unifice în jurul propunerii sale de a interzice majoritatea avorturilor după 15 săptămâni de sarcină.

Iar în Kentucky, guvernatorul democrat Andy Beshear a câştigat un al doilea mandat de patru ani, sfidând tendinţa conservatoare a unui stat care a votat pentru Trump cu peste 25 de puncte procentuale în 2020. Beshear l-a învins pe procurorul general al statului Kentucky, Daniel Cameron, care ar fi fost primul şef de culoare al executivului statului. Beshear şi-a menţinut un nivel ridicat de popularitate, susţinut de modul în care a condus statul în timpul pandemiei de coronavirus şi al dezastrelor naturale. De asemenea, el a candidat pentru a proteja dreptul la avort, deşi nu poate să anuleze interdicţia aproape totală care a fost adoptată în acest stat. În discursul său de proclamare a victoriei, Beshear a numit victoria sa o "declaraţie clară că politica furiei ar trebui să se încheie aici şi acum".

Aceste competiţii electorale oferă indicii esenţiale despre poziţia electoratului cu mai puţin de 10 săptămâni înainte de competiţia de nominalizare pentru alegerile prezidenţiale din Iowa, care va da startul în forţă al campaniei prezidenţiale din 2024.

Comentarii