Sub ameninţarea rusă, NATO cere creşterea cheltuielilor militare

miercuri, 15 februarie 2023, 16:57
1 MIN
 Sub ameninţarea rusă, NATO cere creşterea cheltuielilor militare

Ţările NATO ar putea conveni să cheltuiască, începând cu vara aceasta, cel puţin 2% din PIB pentru apărare, o uşoară schimbare faţă de angajamentul alianţei vechi de 10 ani de a „tinde către procentul de 2%”. Secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, Jens Stoltenberg, şi miniştrii apărării ai Alianţei discutş despre aceastş ţintă la Bruxelles, timp de două zile, începând de marţi, cu scopul de a conveni asupra unei revizuiri până la următorul summit NATO de la Vilnius din iulie, scrie Bloomberg.

Ţările NATO s-au angajat să cheltuiască mai mult pentru apărare după invadarea Ucrainei de către Rusia, anul trecut, dar multe naţiuni – inclusiv Luxemburg, Canada şi Italia – se luptă încă să respecte vechiul plan. Acest lucru îngreunează NATO să se consolideze în mod semnificativ, în special din perspectiva războiului cu Rusia, ceea ce îi poate determina pe aliaţi să fie de acord cu un plafon de 2%, spun o serie de oficialii şi diplomaţi. 

Ţinta ar putea fi dificilă, mai ales că economiile suferă din cauza preţurilor ridicate la alimente şi energie.

 „Dacă Stoltenberg ar reuşi să obţină un plafon de 2%, ar fi, din punct de vedere politic, un proces semnificativ”, a declarat Heinrich Brauss , un membru asociat senior la Consiliul German pentru Relaţii Externe şi fost secretar general adjunct al NATO pentru politica de apărare, din 2013 până în 2018. „În realitate, ar însemna că fiecare stat ar trebui să plătească mai mult de 2%”.

Vezi mai multe detalii pe newsweek.ro

 

Comentarii