Surse: Guvernul va tăia indemnizaţiile demnitarilor. Variantă de lucru: reducere cu 25%

vineri, 10 aprilie 2020, 13:47
2 MIN
 Surse: Guvernul va tăia indemnizaţiile demnitarilor. Variantă de lucru: reducere cu 25%

Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că la Palatul Victoria s-a discutat o primă variantă pentru tăierea indemnizaţiilor demnitarilor cu 25%. Potrivit surselor citate, nu s-a luat o decizie finală în privinţa procentului şi a perioadei privind reducerea indemnizaţiei, dar hotărârea privind tăierea este luată.

Premierul Ludovic Orban a discutat deja cu o parte dintre miniştrii săi despre varianta tăierii salariilor demnitarilor cu 25%, urmând ca la finalul acestei săptămâni să se decidă forma finală, pe baza calculelor venite de la Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. Surse din Guvern au declarat pentru Europa Liberă că măsura a fost gândită pentru a arăta că şi demnitarii dau dovadă de solidaritate în această perioadă şi îşi reduc veniturile. Printre cei vizaţi de această măsură se numără preşedintele Klaus Iohannis, dar şi premierul Ludovic Orban.

În şedinţa de Guvern de ieri, premierul Orban a spus că reducerile de venituri ar trebui să-i vizeze şi pe cei din fruntea instituţiilor. „Trebuie şi pentru şefime, adică pentru noi”, a spus şeful Executivului. Surse guvernamentale susţin că ideea reducerii indemnizaţiei demnitarilor a apărut pentru a atenua şocul trimiterii în şomaj tehnic pentru 15 zile a unor bugetari.

„Nu puteam să le cerem oamenilor să stea acasă în şomaj tehnic, iar noi să ne luăm toţi banii. Ne întreba lumea de ce nu donăm, de ce nu suntem solidari”, a explicat un oficial guvernamental. „Angajaţii vor fi împărţiţi jumate, astfel încât să se asigure funcţionalitatea instituţiilor. Jumătate dintre angajaţi lucrează 15 zile şi restul de 15 zile rămân într-o formă echivalentă şomajului tehnic. Practic perioada de 15 zile echivalează cu perioada de izolare. Putem şi să diminuăm răspândirea virusului”, a spus ieri premierul.

 

 

Comentarii