Tânără gravidă depistată cu COVID, care trebuia să stea în carantină, a plecat într-o vacanţă în Africa

joi, 06 ianuarie 2022, 10:42
2 MIN
 Tânără gravidă depistată cu COVID, care trebuia să stea în carantină, a plecat într-o vacanţă în Africa

O tânără din Botoşani, însărcinată şi găsită cu SARS-CoV-2 la testul PCR, a ignorat orice restricţie pentru a nu rata o vacanţă exotică. Unii botoşăneni reuşesc încă o dată să demonstreze că inconştienţa poate să depăşească orice limită. Deşi de aproape doi ani specialiştii arată cât de importantă este izolarea persoanelor bolnave de Covid-19 pentru a se preveni infectarea celor din jur, unii încă refuză să se conformeze, punându-i în pericol pe cei ce respectă regulile. Asta a făcut şi o botoşăneancă, gravidă, care a fost depistată ca fiind infectată cu SARS-CoV-2. Deşi ar fi trebuit să stea în carantină timp de 14 zile, femeia a plecat în vacanţă în Africa, încălcând astfel orice normă sanitară.

Întâmplarea a avut loc la începutul lunii decembrie. Tânăra în vârstă de 34 de ani, s-a prezentat la Urgenţe, spunând că are anumite simptome, iar cadrele medicale au hotărât să îi facă un test PCR, pentru a vedea dacă are sau nu Covid. Rezultatul a venit pozitiv, astfel că tânăra a fost informată că trebuie să rămână în izolare la domiciliu şi să îşi contacteze medicul de familie pentru supravegherea bolii şi tratament. De asemenea, datele sale au fost introduse în sistem, ea fiind înregistrată ca fiind o persoană pozitivă.

Tânăra a decis, însă, că un banal rezultat pozitiv nu avea să îi strice planurile de vacanţă, iar după ce le-a reproşat celor de la Urgenţe, dar şi de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), că măsluiesc rezultatele, a refuzat orice contact cu autorităţile. După câteva ore de la rezultatul pozitiv, femeia a plecat la Bucureşti, încălcând măsurile de izolare impuse pentru persoanele depistate pozitiv, de unde urma să ia un avion către o ţară din estul Africii. În capitală şi-a mai făcut un test PCR, la o clinică privată, pentru că avea nevoie de un test negativ pentru a putea părăsi ţara şi, ca prin minune, acesta a ieşit negativ, astfel că aceasta a putut pleca liniştită în vacanţă.

Între timp, însă, reprezentanţii DSP au realizat, în cadrul anchetei epidemiologice, că aceasta nu este la domiciliu şi nici nu a răspuns la telefon, iar între timp au fost anunţaţi de către Poliţia de Frontieră că tânăra a părăsit ţara, pentru o destinaţie exotică.

„Conform normelor în vigoare, colegii din compartimentul de epidemiologie au informat Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI), în baza faptului că persoana nu a respectat măsurile de izolare prevăzute pentru cei depistaţi pozitiv cu SARS-CoV-2 şi a părăsit ţara”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.

Cititi materialul integral pe monitorulbt.ro

Comentarii