Tehnologii neobisnuite care sunt mai utile decat am fi crezut

joi, 18 martie 2021, 10:26
2 MIN
 Tehnologii neobisnuite care sunt mai utile decat am fi crezut

In afara de tehnologiile pe care le cunoastem deja si le vedem in jurul nostru au mai aparut si unele ceva mai ciudate, cu potential urias de a schimba viata tuturor in viitor.

Dronele de ajutor… cu mancare si resurse pentru supravietuire. Avem deja multe exemple de dispozitive care sunt utilizate pentru a ajuta oamenii din zone afectate de diverse dezastre. Dar exemplul acesta e diferit. Pouncer este o drona ieftina care este destinata accesului rapid in zone unde a avut loc un dezastru natural, unde nu se poate ajunge cu nimic. Drona livreaza tot ce ai nevoie ca sa supravietuiesti cateva zile, in aripi poate avea mancare pentru cei care au cea mai mare nevoie de ea, cadrul sau poate fi desfacut si folosit pentru focuri in aer liber. Iar „captuseala” sa poate fi folosita pentru a face un adapost temporar. Si uite asa o drona se transforma intr-un ajutor nesperat in conditiile in care asistam tot mai des la dezastre naturale si vedem oameni neputinciosi in fata naturii…

Jeleuri pentru… bolnavii de dementa. E o inventie simpla care rezolva o mare problema din lumea medicala: tratamentul dementei. Pacientii cu dementa au problema cu memoria, nu se mai pot descurca de unii singuri, nu mai stiu sa faca lucruri de baza, in casa sau afara. Deshidratarea e marea lor problema, pentru ca nu mai stiu nici sa bea apa. Jeleurile speciale pentru dementa au aparut dupa un test facut de cel care le-a inventat, in care a folosit Realitatea Virtuala si tehnici care l-au privat de simturile sale de baza ca sa vada ce simt cei care au deja dementa. Jeleurile sunt 90% apa si includ si multe substante pentru a preveni deshidratarea. In loc sa stai cu teama ca nu ai baut suficienta apa, mananci jeleurile preferate si stii ca esti hidratat asa cum trebuie.

Embrioni artificiali. Embriologii de la Universitatea Cambridge lucreaza de ceva timp la crearea unor embrioni din celule stem. Ei au descoperit ca mai multe celule stem puse impreuna in pozitia corecta pot sa comunice si sa se alinieze precum o fac celulele dintr-un embrion. Aceasta aranjare rapida celulara poate fi primul pas spre crearea unor embrioni artificiali, sintetici care nu vor avea nevoie de sperma si de ovul pentru a exista. Viitorul? Embrioni umani artificiali.

Aflati amanunte de pe ratb.ro.

Comentarii