Tensiunile dintre Pakistan şi Iran se intensifică: atacuri cu rachete asupra unor grupuri rebele (UPDATE)

joi, 18 ianuarie 2024, 11:41
3 MIN
 Tensiunile dintre Pakistan şi Iran se intensifică: atacuri cu rachete asupra unor grupuri rebele (UPDATE)

Armata pakistaneză a efectuat în cursul nopţii atacuri vizând grupuri rebele din Iran, a declarat, joi, pentru AFP, o sursă din cadrul serviciilor de informaţii pakistaneze, după ce un atac iranian pe teritoriul său a ucis doi copii. "Pot doar să confirm că am efectuat atacuri împotriva unor grupuri armate antipakistaneze care au fost vizate în Iran", a declarat sursa, care nu era autorizată să vorbească oficial, adăugând că va urma o declaraţie guvernamentală.

UPDATE: Cel puţin şapte persoane – patru copii şi trei femei – au fost ucise în raidurile pe care Pakistanul le-a efectuat joi asupra unor ţinte din Iranul vecin, o acţiune de răspuns ce urmează atacului de marţi al Iranului pe teritoriul pakistanez, în care au fost ucişi doi copii, relatează SkyNews şi Reuters. Cele două ţări vecine au avut legături dificile în trecut, dar atacurile sunt cea mai importantă intruziune transfrontalieră din ultimii ani, pentru care Teheranul a cerut o explicaţie la nivel diplomatic, după cum a anunţat agenţia semi-oficială de ştiri Tasnim. Cel puţin şapte persoane, patru copii şi trei femei, au fost ucise în raidurile de joi ale Pakistanului, a declarat Ali Reza Marhamati, viceguvernator al provinciei iraniene Sistan Baluchistan, pentru televiziunea de stat iraniană, precizat că toate victimele sunt ne-iraniene. Ţinta atacului din Iran nu este cunoscută, dar pakistanezii au numit operaţiunea "Marg Bar Sarmachar". În farsi, "marg bar" înseamnă "moarte pentru", iar în dialectul local Baluch, "sarmachar" înseamnă gherilă şi este folosit de militanţii care operează în regiunea transfrontalieră dintre cele două ţări. Ministerul pakistanez de Externe a descris operaţiunea ca fiind "o serie de lovituri militare de precizie, extrem de coordonate şi cu ţinte specifice". Acesta a precizat într-o comunicat: "Acţiunea din această dimineaţă a fost luată în urma unor informaţii credibile privind iminenţa unor activităţi teroriste la scară largă". O sursă de informaţii pakistaneză a declarat pentru Reuters că loviturile au fost efectuate de avioane militare. Incidentul urmează atacului iranian de marţi de pe teritoriul pakistanez, care a ucis doi copii în provincia Baluchistan din sud-vestul ţării. Islamabadul şi-a rechemat miercuri ambasadorul din Iran în semn de protest faţă de ceea ce a numit o "încălcare flagrantă" a suveranităţii sale şi a avertizat asupra consecinţelor pentru care Teheranul va fi responsabil. La rândul lor, autorităţile iraniene l-au convocat joi pentru explicaţii, la sediul MAE de la Teheran, pe însărcinatul cu afaceri pakistanez în Iran. Premierul interimar pakistanez, Anwar-ul-Haq Kakar, şi-a scurtat participarea la Forumul Davos din Elveţia, în urma anunţului că Islamabadul a lovit "ascunzători teroriste" din Iran, a anunţat joi guvernul. "El a decis să îşi scurteze vizita având în vedere evoluţiile actuale", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului pakistanez de Externe, Mumtaz Zahra Baloch, într-o conferinţă de presă, relatează Le Figaro.

TEXT INITIAL: Jurnalistul Salman Masood, care acoperă Pakistanul pentru The New York Times din 2021, relatează pe X (fostul Twitter) că forţele aeriene pakistaneze au efectuat în cursul nopţii atacuri aeriene asupra taberelor separatiste Baluch din Iran. Potrivit relatării, au fost vizate cel puţin şapte tabere, situate între 40 şi 50 de kilometri în interiorul teritoriului iranian.

Aceste lovituri au loc la mai puţin de 24 de ore după ce Iranul a folosit "rachete şi drone" pentru a lovi două baze ale sediului central al grupării Jaish al-Adl (Armata Justiţiei în limba arabă) în provincia pakistaneză Baluchistan.

Iranul şi Pakistanul se acuză reciproc în mod frecvent că permit grupurilor de rebeli să opereze de pe teritoriul celeilalte ţări pentru a lansa atacuri, dar rareori sunt implicate forţele oficiale ale vreunei ţări.

Comentarii