Teodosie, omul ruşilor de la Constanţa, cere să fie ridicat la rangul de mitropolit al BOR

luni, 23 octombrie 2023, 15:07
1 MIN
 Teodosie, omul ruşilor de la Constanţa, cere să fie ridicat la rangul de mitropolit al BOR

Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, cere să fie ridicat la rangul de mitropolit. Ierarhul ortodox a solicitat printr-o scrisoare transmisă conducerii Bisericii Ortodoxe Române (BOR) ca arhiepiscopia să fie ridicată la rang de mitropolie, ceea ce ar duce automat la ridicarea sa în grad de mitropolit, au declarat pentru G4Media surse apropiate de BOR.

Teodosie, care s-a remarcat prin atacuri la adresa valorilor occidentale și susținerea Rusiei, a cerut ca subiectul promovării să fie pus pe ordinea de zi a viitorului sinod – conducerea colectivă a BOR.

Teodosie a mai făcut o încercare similară în 2021, iar atunci Patriarhul Daniel i-a respins-o printr-o scrisoare extrem de dură, prezentată în exclusivitate de G4Media.

În 2021, cancelaria Sfântului Sinod a respins punerea pe ordinea de zi a cererii lui Teodosie. De această dată, e posibil ca noua cerere să ajungă la un vot în sinod, unde deciziile se iau cu majoritate.

Potrivit G4Media, conducerea BOR i-a refuzat în 2021 controversatului Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, avansarea în ierarhia internă și transformarea în mitropolit. Decizia oficială i-a fost trimisă lui Teodosie de cancelaria Sfântului Sinod ”din încredințarea” Patriarhului Daniel, și constituie un rechizitoriu dur față de comportamentului arhiepiscopului de Tomis. Documentul confirmă relațiile extrem de reci dintre cei doi ierarhi, acutizate de comportamentul lui Teodosie din perioada pandemiei.

Astfel, în scrisoarea din 2021, Teodosie este acuzat că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o ”ambiție personală”, fără ca toate condițiile statutare necesare pentru o astfel de avansare să fie îndeplinite.

Comentarii