Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor

marți, 10 mai 2022, 02:00
2 MIN
 Terminalul 4 al Aeroportului, gata în septembrie anul viitor

Șeful Strabag şi cel al Aeroportului au parafat contractul de extindere a aerogării. Proiectarea şi construirea uriaşului terminal de pasageri vor dura 16 luni.

Şase luni şi jumătate după lansarea licitaţiei pentru extinderea aerogării ieşene, directorul firmei câştigătoare şi omologul său de la aeroport au semnat contractul de atribuire a pachetului de proiectare şi execuţie a terminalului de pasageri şi a parcării extinse. Romeo Vatră, directorul general provizoriu al Aeroportului Iaşi, a amintit că proiectarea va necesita patru luni, iar construirea propriu-zisă, un an. Johann Poelzl, liderul Strabag SRL, a confirmat că este vorba de o durată totală de 16 luni.

Evenimentul consemnat ieri la Aeroportul Iaşi nu a fost urmat şi de o sesiune de întrebări din partea jurnaliştilor prezenţi. Am fi vrut să aflăm ce diferenţă s-a conturat în cele şase luni, între estimarea de preţ făcută la lansarea licitaţiei, la sfârşitul lui octombrie, şi cotaţiile actuale ale materialelor de construcţii. Licitaţia a plecat de la 351,5 milioane de lei, iar contractul a fost atribuit pentru aproape 328 de milioane.

Strabag SRL a concurat ca lider al unei asocieri din care mai fac parte 13 firme, câteva fiind din Iaşi: Strabag Sp. z o.o. (Polonia), Electroaxa SRL, ACA Zoork Project SRL, Quartz Matrix, DAS DRL, Artera Proiect, KONE Ascensorul, ABC Best Painting SRL, MIRA Technologies Group SRL, Iaşicon SA, Via Design SRL, Sonnek Engineering SRL şi Tractebel Engineering SA.

Ordinul de începere a lucrărilor ar putea fi emis chiar din această săptămână. Termenul de finalizare a acestei etape de dezvoltare a Aeroportului Iaşi este sfârşitul anului 2023, impus de contractul de finanţare europeană. Amintim că proiectul primeşte prin POIM 50 de milioane de euro şi încă 9 milioane de la bugetul de stat. Aproximativ 14 milioane de euro reprezintă cofinanţarea regiei ieşene, obţinuţi printr-un credit bancar.

VEDEȚI ȘI:

Începe şantierul T4 de la Aeroport: o lucrare de 70 milioane euro – AICI

Ce îşi propune Romeo Vatră, noul manager interimar la Aeroport – AICI

SCHIȚE: Cum va arăta noul terminal de pasageri de la Aeroportul Iași – AICI

Comentarii