The Guardian: Cum să-l înțelegem pe Vladimir Putin, omul care a păcălit lumea

luni, 11 aprilie 2022, 07:38
1 MIN
 The Guardian: Cum să-l înțelegem pe Vladimir Putin, omul care a păcălit lumea

Vladimir Putin era nervos sau, poate, doar plictisit. Șeful rus răspundea cu răbdare întrebărilor puse de un mic grup de jurnaliști străini în restaurantul unui modest hotel din Davos. Până când o întrebare a părut să-l irite. S-a uitat spre cel care îi pusese întrebarea, un american, după care i s-a adresat lent, printr-un interpret: “Am să vă răspund imediat la întrebare. Dar mai întâi permiteți-mi să vă întreb ce e cu inelul ăla extraordinar din degetul dvs”, scrie The Guardian.

Toate capetele s-au întors spre el. “De ce e piatra așa de mare?”, a continuat Putin. Unele persoane din public au început să chicotească, iar jurnalistul părea jenat. Putin a părut să-l compătimească ironic și a continuat: “Desigur, nu vă supărați că vă întreb, pentru că nu ați fi purtat așa ceva dacă nu ați fi încercat să atrageți atenția asupra dvs.”. Râsetele s-au înmulțit. Până acum, întrebarea în cauză va fi fost uitată. A fost o lovitură de maestru în a abate atenția lumii, dar și ca agresiune.

Asta se întâmpla în 2009, iar Putin era deja la putere de aproape un deceniu.

Dar la fel de șocante erau și râsetele asistenței. În pofida violenței guvernului său – așa cum a fost ea demonstrată în Cecenia și în Georgia – liderii de opinie occidentali erau în continuare înclinați să îl trateze ca pe un om care doar se preface că e rău.

Aflați amănunte de pe hotnews.ro.

Comentarii