De Business

Punem punctul pe știi

TOP 10 administratori de locuinţe. Vreţi să-l daţi jos pe administratorul blocului şi să se ocupe de serviciile sale o firmă? Iată piaţa ieşeană!

sâmbătă, 24 iunie 2023, 01:50
7 MIN
 TOP 10 administratori de locuinţe. Vreţi să-l daţi jos pe administratorul blocului şi să se ocupe de serviciile sale o firmă? Iată piaţa ieşeană!

O afacere cu o piaţă largă în Iaşi, cea a administrării imobilelor pe bază de comision sau contract, nu a prins încă la public: Termo Service SA, instituţie subordonată primăriei Municipiului Iaşi, controlează două treimi din piaţa administrării de locuinţe, în timp ce alte 60 de firme concurează pe mica felie rămasă din cifra de afaceri generată de acest domeniu economic. Care este clasamentul acestura, după indicatorii financiari şi aşezarea în piaţă?

 

Potrivit datelor publicate la sfârşitul anului trecut de Institutul Naţional de Statistică, fondul de locuinţe din judeţul Iaşi cuprindea 372.407 locuinţe, din care 152.220 erau în municipiul Iaşi. Cine se luptă să cucerească aceşti clienţi potenţiali? Am comparat informaţiile de pe patru platforme care oferă date financiare: listafirme.ro, termene.ro, lege5.ro şi coduricaen.ro. Spre deosebire de alte domenii de activitate, în care afacerile sunt mult mai “aşezate”, piaţa administrării imobilelor pe bază de contract sau comision e mai degrabă ocupată de o paletă largă de companii, care oferă diverse alte servicii.

În topul firmelor din România care au ca obiect principal de activitate Administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract, pe primul loc se află Regia Autonomă Administraţia Protocolului de Stat, care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 346.6 milioane de lei şi a înregistrat pierderi de 22 de milioane de lei. De pe locul 13, EMag Logistica SRL a întrecut cu mult Administraţia protocolului de Stat, cu 16 milioane de lei profit, la o cifră de afaceri de 48 de milioane de lei.

În acest top naţional, cea mai bine clasată firmă din Iaşi este SC Termo-Service SA, pe locul 15, cu o cifră de afaceri de 43,5 milioane de lei în 2022 şi un profit de 1,5 milioane. “Din anul 2001 SC Termo-Service SA este principalul furnizor de servicii de administrare imobile din România, având un portofoliu de peste 23.000 de clienţi”, se arată pe pagina liderului de pe piaţa ieşeană a administrării asociaţiilor de proprietari.

Anul trecut, Termo-Service SA a acaparat aproape 66% din piaţa administrării asociaţiilor de proprietari, iar cifra de afaceri a crescut cu 109% faţă de 2021. Pentru cea mai mare companie ieşeană care operează sub codul CAEN 6832, a fost al şaselea an la rând de creştere a vânzărilor. Deşi compania a făcut angajări (cu 203 angajaţi mai mult decât în 2021), a reuşit să-şi asigure şi o creştere a profitului cu 38% faţă de anul anterior.

“Nu uitaţi! Casa dumneavoastră este prea importantă pentru a o lăsa pe mâna oricui!”, mai îndeamnă Termo-Service SA pe pagina de internet a companiei, unde explică şi faptul că “Firmele de administrare a asociaţiilor de proprietari au câştigat teren în ultimii ani şi nu e de mirare, acestea prezentând numeroase beneficii cum ar fi: siguranţa, posibilitatea reducerii cheltuielilor şi servicii integrate la cheie. Când spunem servicii integrate ne referim la faptul că, pe lângă serviciile de administrare, contabilitate şi casierie, o firmă specializată oferă şi consultanţă juridică, sprijin în înfiinţarea asociaţiilor de proprietari, dar şi în recuperarea debitelor, servicii de întreţinere şi intervenţii de reparaţii a spaţiului comun precum şi de curăţenie”.

Top 10 firme ieşene de administrare imobile

Datele din bilanţurile companiilor contrazic afirmaţia că “Firmele de administrare a asociaţiilor de proprietari au câştigat teren în ultimii ani”. Cei 23.000 de clienţi din portofoliul Termo-Service (care, aşa cum spuneam a realizat 66 % din cifra totală de afaceri din domeniul administrării imobilelor din Iaşi) reprezintă doar 15% din fondul de locuinţe. Alte peste 60 de firme mai împart încă aproximativ 10.000 de clienţi. Un calcul rapid arată că doar 20% dintre locuinţele din Municipiul Iaşi sunt administrate de firme specializate (care au ca activitate principală administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract.

Se poate spune lejer că Termo Service nu prea are concurenţă la Iaşi. Platformele de date financiare indică, în topul administratorilor de imobile din judeţul Iaşi firmele Grand Cassino SRL şi Umbrella Management SRL ca fiind ocupantele locurilor al doilea şi al treilea.

Grand Cassino SRL, firmă cu sediul în Paşcani, a fost înfiinţată în 2007, având ca obiect de activitate principal CAEN 9271 – jocuri de noroc şi pariuri. 12 ani mai târziu, în august 2019, administrarea imobilelor devenea obiectul principal de activitate al acestei companii, care a reuşit anul trecut să obţină 10,5% din cifra totală de afaceri din acest domeniu realizată în judeţul Iaşi.

Umbrella Management SRL apare pe platformele financiare ca fiind a treia cea mai mare firmă din Iaşi care administrează imobile pe bază de contract. Cifra de afaceri înregistrată în 2022, de aproape 2,3 milioane de lei, a crescut cu 177% faţă de anul precedent, iar profitul aproape s-a dublat în decurs de un an.

Compania are o vechime de 13 ani şi a avut în anii anteriori mai multe contracte cu instituţii ale statului. Însă nu in domeniul administrării imobilelor. Anul trecut, Umbrella Management a vândut către SC Servicii Publice Iaşi SA, pentru un preţ de 41.720 lei (fără TVA), un “Ansamblu de decoraţiuni de Craciun format din Insula Craciun “December to remember”, tron Moş Craciun, Băncuţă Moş Craciun”. Iar Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Bacău i-a vândut un dinozaur. Dinozaurul Dimetrodon, înalt de 1,6m, din polistiren lăcuit manual, i-a adus companiei de pe locul al treilea în topul firmelor care administrează imobile încă 25.000 de lei. Contractele cu statul au fost însă puţine şi mici în 2022, faţă de anii anteriori, când SC Servicii Publice Iaşi achiziţiona decoraţiuni de Centenar, de Paşte şi de Crăciun cu 100.000 – 130.000 de lei.

Pe locul 4 în topul administratorilor de imobile s-ar afla SC Domighian’s Park SRL. Cu o cifră de afaceri în scădere cu 21% faţă de 2021 şi cu un profit mai mic cu peste 60% în aceeaşi perioadă, Domighian’s Park apare pe platformele financiare ca având 3% din cota de piaţă a administratorilor de imobile. E greu de precizat cu ce tip de activităţi a reuşit această firmă să realizeze cifra de afaceri de 1,9 milioane de lei, însă în acest an, în aprilie, compania a primit viza Agenţiei de Protecţia Mediului pentru autorizaţia solicitată pentru desfăşurarea activităţii de “colectarea şi epurarea apelor uzate – vidanjare ape uzate, la beneficiari şi/sau în afara sediilor proprii (la terţi, parcare vidanjă în sat Boureni, comuna Moţca (…)”

Romfin Total Servicii SRL, pe locul cinci, este ultima firmă din top zece al administratorilor de imobile care a reuşit să realizeze o cifră de afaceri mai mare de un milion de lei, în 2022. Firma condusă de ieşeanul Dan Ciobanu a scăzut uşor, ca cifră de afaceri (cu 4% faţă de 2021), dar a reuşit să realizeze un profit aproape egal cât volumul vânzărilor, în creştere cu 500% faţă de 2021.

Miroslava Industrial Park SRL, deţinută în prezent de UAT Miroslava – 99% şi de Dorel Marian Codină (45 ani) – 1%, a fost înfiinţată în 2015, având de la început ca obiect principal de activitate administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract. Primul an de pandemie a fost cel mai bun, ca cifră de afaceri, pentru această companie, care în 2021 îşi vedea încasările prăbuşindu-se cu 59%. Anul trecut, Parcul Industrial de la Miroslava a mai crescut cu 2% ca cifră de afaceri, dar a scăzut cu 3% ca profit.

Ruslan Rotaru, dezvoltatorul imobiliar din spatele ansamblului Royal Town, se află şi el în topul administratorilor de imobile pe locul 7, cu firma RBS Urban Invest SRL, pe care o deţine împreună cu Vasile Dumitru Pomârleanu. De fapt, nu Ruslan Rotaru este acţionar, în RBS Urban Invest, ci una dintre multele sale firme din domeniul imobiliarelor, SC Premier Construct RO SRL. Firma înfiinţată în 2019 este deţinută în proporţii egale de cei doi asociaţi, iar riscul de insolvenţă este extrem de mare, în ciuda faptului că cifra de afaceri a crescut în cei trei ani de activitate, ajungând la 778.783, iar în 2022 RBS Urban Invest a realizat pentru prima oară şi un profit de 168.319 lei. Datoriile companiei sunt însă de 13,5 milioane de lei, cam cât erau şi după primul an de activitate.

Ultimele trei companii din top 10 cele mai mari cifre de afaceri înregistrate în domeniul administrării imobilelor pe bază de contract au realizat fiecare între 0,7 – 1% din cifra total de afaceri din acest domeniu din judeţul Iaşi. Iar firme cu mai multă notorietate, cum sunt cele din grupul AdminIs sau Urbica nu au reuşit să intre în top, iar cota de piaţă realizată de acestea este foarte mică. AdminIs Locuinţe Plus SRL a raportat chiar o pierdere de 44.391 lei şi o cifră de afaceri aproape egală cu cea de anul anterior.

Deşi la prima vedere pare mai confortabilă externalizarea serviciilor de administrare a imobilelor, asociaţiile de proprietari din Iaşi par mai dornice să-şi administreze cheltuielile şi veniturile din micile cămăruţe amenajate pe la parterul blocurilor.

 

Comentarii