Topul primelor zece firme cu sediul în Miroslava, noua zonă industrială a Iaşului

miercuri, 06 septembrie 2023, 01:50
6 MIN
 Topul primelor zece firme cu sediul în Miroslava, noua zonă industrială a Iaşului

Auzim tot mai des că Miroslava a devenit noua “zonă industrială” a Iașului, asta după ce mai mulți investitori de top, fie ei români sau străini, au ales în ultimii ani să își desfășoare activitatea în comuna din imediata apropiere a orașului (circa 8 km de municipiul reședință de județ).

Ce-i drept, comuna se poate lăuda în 2023 cu două parcuri industriale, unul ocupat integral (de lângă fostul Delphi), celălalt pe jumătate (în spate la Antibiotice), fiind în plan și al treilea parc plus alte două parcuri logistice private (în vecinătatea parcului industrial I).

Dacă aruncăm o privire asupra celui mai recent Breviar Economic al Județului Iași publicat de Camera de Comerț și Industrie Iași, vedem că anul trecut erau 1.379 de societăți active în comuna Miroslava, care au înregistrat o cifră totală de afaceri de 871,2 mil. euro în 2022, însă nu ar fi rău să vedem și care sunt firmele cu un aport semnificativ la economia locală. Astfel, luând în calcul doar societățile care au sediul social în comună, nu punct de lucru (cum este Metro Cash&Carry, sau alte firme cu cifră de afaceri mare, dar cu sediul social în Iaşi), „Ziarul de Iași” a realizat un top al celor mai puternice 10 companii din comuna Miroslava pe baza cifrei de afaceri înregistrată anul trecut.

 

Vârf de lance este fosta companie BorgWarner România (ex Delphi), actuala Phinia, cu fabrica în satul Brătuleni, în vecinătatea căreia a fost construit parcul industrial Miroslava 1. Producătorul american de componente auto este pe locul 1, cu afaceri de aproximativ 1,74 mld. lei anul trecut (353 mil. euro), bani făcuți din producția sistemelor de combustie (pompe şi injectoare). De altfel, este cea mai puternică firmă din tot județul, nu doar din Miroslava. De la BorgWarner s-a ajuns la Phinia după ce, în luna iulie a acestui an, BorgWarner anunța separarea diviziei Fuel Systems şi Aftermarket într-o companie separată, astfel încât compania-mamă să se concentreze doar pe dezvoltarea de produse electronice pentru a sprijini sistemele de propulsie electrice. Componentele “made in Miroslava” ajung la producători de vehicule de talie mondială.

Valoarea cu care firma americanilor domină clasamentul „Ziarului de Iași” este de aproape 12 ori mai mare față de următoarea companie din Top 10, respectiv producătorul de produse profesionale pentru curățenie Misavan Trading (locul 2), firmă controlată de Ciprian Otea, cu afaceri pe anul 2022 de 143,5 mil. lei (29 mil. euro). Otea a înființat firma în urmă cu 23 de ani, iar în prezent portofoliul companiei cuprinde peste 10.000 de clienți și 1.500 de produse de curățenie, care au fost adaptate în ultimii ani și pentru retail și consumatorii casnici. Anul trecut, Misavan se muta în noul depozit de 5.000 mp pe care l-a ridicat în Miroslava, după o investiție de 7 mil. euro. Depozitul din județul Iași deservește cele 12 filiale ale companiei din întreaga țară (Iași, Suceava, Vaslui, Brăila, Constanţa, Bucureşti, Craiova, Braşov, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Baia Mare şi Arad). În “Raportul privind starea economică, socială și de mediu a comunei Miroslava, județul Iași”, aferent anului 2022, consultat de „Ziarul de Iași”, se menționează faptul că Misavan Trading și Quimicas Quimxel (Spania) au finalizat în 2021 negocierile cu privire la atribuirea unui lot pentru realizarea unei fabrici de producție săpunuri, detergenți și produse pentru curățenie, fabrică ce va fi integrată cu investiția curentă, rezultând o investiție totală de peste 10 milioane de euro.

 

“Pe val” în Miroslava este și dealerul auto ATI Motors Holding, reprezentat al mărcii Ford, firmă deținută de fraţii Gabriel şi Marius Manolache, cu afaceri de 112 mil. lei (22 mil. euro) în exercițiul financiar trecut, poziționându-se pe locul 3.

 

Pe locul 4 în Top 10 cele mai puternice companii din Miroslava după cifra de afaceri pe 2022 se situează Garom Food, cu o cifră de afaceri de 101,5 mil. lei (20,5 mil. euro) anul trecut. Firma are activitate în comerțul cu alimente, avându-i ca acționari pe Gabriel Terinte (10%) și două firme din Cehia, Gaston SRO (80%) și Mandara Group AS (10%). Importă produse din mai multe țări (amintim doar Thailanda, Grecia, Ecuador, Filipine, Papua Noua Guinee, Indonezia, Turcia), care pot fi găsite în supermarketuri. „Zlin, un oraș cu o puternică tradiție în afaceri, găzduiește GASTON, o companie internațională care se mândrește cu branduri precum Kaiser Franz Josef, Giana și Asia Time. (…) Pe lângă consumatorii finali, ne concentrăm pe distribuitorii en-gros, iar mărfurile sunt furnizate partenerilor noștri în retail, catering și industrie”, se prezintă firma pe site-ul propriu.

 

Printre primele cinci companii din Top 10 și-au făcut loc și nemții de la Mennekes, care au ales Iașul în defavoarea Clujului ca să construiască în parcul industrial Miroslava 2 fabrica destinată cablurilor de încărcare pentru mașini electrice. Compania a înregistrat o cifră de afaceri de 97 mil. lei (19,6 mil. euro) anul trecut (locul 5), în al doilea an de când au început producția în unitatea din Miroslava, ridicată pe parcursul anului 2020, în plină pandemie Covid-19. Compania produce cabluri de încărcare pentru vehicule electrice precum Ferrari, Tesla, Mercedes sau Volkswagen, investiția nemților din județul nostru depășind 11 mil. euro.

 

Este urmat de Gazmir Iași, principalul furnizor de gaze naturale din comuna Miroslava, firmă controlată de familia Apopi (Petronela și Gheorghe), cu afaceri de 77,9 mil. lei  în 2022, echivalentul sumei de 15,7 mil. euro (locul 6). Și-a dublat cifra de afaceri în 2022 comparativ cu un an înainte, cel mai probabil pe fondul creșterii tarifelor pentru gazele naturale.

 

Pe locul 7 se situează Nera Computers, firmă cu capital integral românesc, cu afaceri de 67,2 mil. lei (13,5 mil. euro) în 2022. Înființată în anul 2002, firma are ca obiect de activitate comerț cu amănuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet. Este controlată de Andrei Oriță.

 

Pe locul 8 se află furnizorul ieșean de acoperișuri și țiglă metalică Țiglă Tonmir, business al familiei Tonegaru, care a înregistrat o cifră de afaceri de 66,6 mil. lei (13,4 mil. euro) anul trecut.

 

Pe locul 9 în topul nostru se află Inovalabel, producător de etichete autoadezive cu proprietari elvețieni, cu o cifră de afaceri de 62,3 mil. lei (12,6 mil. euro) în 2022. Este pe piață din anul 1996 și îi are ca acționari pe Markus Willi Staub (51%) și Saluz Daniel Marco (49%), din Elveția, așa cum spuneam anterior.

 

Transportatorul rutier de mărfuri Autotransport Nec Impex încheie clasamentul (locul 10), cu afaceri în exercițiul financiar trecut de 50,9 mil. lei (10,2 mil. euro). Compania este controlată de Narcis Bogdan Neculai.

 

Anul trecut, aceste zece companii au rulat împreună circa 2,52 mld. lei (509,1 mil. euro), valoare care se apropie de cea obținută în anul 2021, analizând datele financiare disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe. Dacă anul trecut erau 1.379 de societăți active în comuna Miroslava, care au rulat afaceri de 871,2 mil. euro, înseamnă că firmele din Top 10 cele mai puternice companii din Miroslava au reprezentat 58% din cifra de afaceri a comunei Miroslava pe anul precedent. La aceste firme lucrau 2.572 de oameni anul trecut, cei mai mulți dintre ei fiind pe statul de plată al BorgWarner, care raporta la finalul anului trecut un număr mediu de 1.778 de angajați. 

Comentarii