Tot mai mulţi soldaţi refuză să lupte în Ucraina. Nu înţeleg de ce poartă acest război

vineri, 13 mai 2022, 12:26
2 MIN
 Tot mai mulţi soldaţi refuză să lupte în Ucraina. Nu înţeleg de ce poartă acest război

Tot mai mulţi soldaţi ruşi spun "nu" ofiţerilor şi refuză să lupte, ştiind că pedeapsa este uşoară, în condiţiile în care Rusia nu este tehnic în război. Când soldaţilor unei brigăzi de elită a armatei ruse li s-a spus, la începutul lunii aprilie, să se pregătească pentru o a doua desfăşurare în Ucraina, frica a izbucnit în rândurile lor.

Unitatea, staţionată în Orientul Îndepărtat al Rusiei pe timp de pace, a intrat pentru prima dată în Ucraina din Belarus când a început războiul la sfârşitul lunii februarie şi a asistat la lupte crâncene cu forţele ucrainene.

"În curând a devenit clar că nu toată lumea era de acord cu asta. Mulţi dintre noi pur şi simplu nu au vrut să se întoarcă", a declarat Dmitri, un membru al unităţii care a cerut să nu fie identificat cu numele său real. "Vreau să mă întorc la familia mea – şi nu într-un sicriu".

Împreună cu alte opt persoane, Dmitri le-a spus comandanţilor săi că refuză să se alăture invaziei. "Au fost furioşi. Dar în cele din urmă s-au liniştit, pentru că nu puteau face prea multe", a spus el.

A fost transferat în curând la Belgorod, un oraş rusesc aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, unde a fost staţionat de atunci. "Am servit timp de cinci ani în armată. Contractul meu se încheie în iunie. Îmi voi ispăşi perioada rămasă şi apoi voi pleca de aici", a spus el. "Nu am de ce să-mi fie ruşine. Nu suntem oficial în stare de război, aşa că nu mă puteau forţa să plec."

Citiţi materialul integral pe newsweek.ro

 

Comentarii