De Business

Punem punctul pe știi

Tranzacţiile imobiliare din Iaşi au explodat în luna martie

vineri, 09 aprilie 2021, 07:00
2 MIN
 Tranzacţiile imobiliare din Iaşi au explodat în luna martie

Tranzacţiile imobiliare de pe piaţa locală au explodat în luna martie a acestui an, dublându-se faţă de aceeaşi lună a anului 2020, ajungând la peste 3.000 de contracte de vânzare-cumpărare, un record al ultimilor doi ani în judeţul Iaşi. Datele au fost publicate recent de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), fiind comparate de „Ziarul de Iaşi”. 

O creştere spectaculoasă reiese şi din volumul de vânzări din primele trei luni ale anului 2021, cu 80% peste cel din perioada similară a anului trecut, când a început pandemia de coronavirus. Cifrele furnizate de ANCPI arată o creştere susţinută a interesului ieşenilor pentru achiziţia de imobile, în ciuda crizei sanitare, la nivelul judeţului nostru fiind vândute luna trecută 3.006 de imobile – atât case şi apartamente, cât şi terenuri intravilane şi extravilane. Pentru comparaţie, în martie 2020 s-au tranzacţionat la nivelul Iaşului doar 1.513 imobile, iar în martie 2019 au fost vândute 1.272 de imobile.

Majorarea anuală a tranzacţiilor este substanţială, în primul trimestru al acestui an fiind deja vândute 7.598 de imobile în judeţ, în timp ce anul trecut au fost cumpărate pe piaţa locală 4.209 de imobile în primele trei luni, după cum reiese din analiza datelor făcută de „Ziarul de Iaşi”. Totodată, se menţine trendul ascendent al vânzărilor de case în regiunea noastră, ieşenii cumpărând 770 de astfel de imobile în martie 2021, mai mult decât dublu raportat la martie 2020, când s-au înregistrat 348 de vânzări. Tendinţa este pusă de către specialiştii din domeniul imobiliar pe seama restricţiilor impuse de autorităţi pe fondul pandemiei.

Cititi si: Preţul apartamentelor din Iaşi a ajuns în medie la 1.080 pe metru pătrat

Oamenii nu-şi mai doresc să treacă printr-o izolare la bloc, în apartament, cum s-a întâmplat anul trecut în perioada stării de urgenţă. „Se pare că pandemia accentuează dorinţa ieşenilor de a se muta la casă, sătui de restricţii, care par să nu se mai termine. Am avut clienţi care, deşi înclinau într-o primă fază pentru achiziţia unui apartament, când au revenit la agenţie au spus că vor totuşi o casă. Şi nu au fost cazuri puţine de genul acesta. Vânzările de locuinţe şi-au mai revenit, a început şi piaţa chiriilor să dea mici semne de revenire”, ne-a spus administratorul unei agenţii imobiliare din Iaşi. Concret, în martie 2021, la nivelul Iaşului s-au vândut 755 de apartamente, 770 de case, 1.297 de terenuri intravilane fără construcţii şi 184 de terenuri extravilane (agricole şi neagricole). 

 

Comentarii