Traseul montan al A8 a primit și cel de-al doilea acord de mediu. Undă verde pentru proiectare și execuție

luni, 17 octombrie 2022, 10:25
3 MIN
 Traseul montan al A8 a primit și cel de-al doilea acord de mediu. Undă verde pentru proiectare și execuție

Ambele capete ale traseului montan al A8 au acordurile de mediu emise și pot să intre în licitația pentru atribuirea contractului de proiectare-executie. Anunțul a fost făcut de Cătălin Urtoi, consilier al ministrului Transporturilor. Mai jos, postarea sa de pe pagina de Facebook:

”De aproximativ o oră avem Acord de Mediu și pe cel de-al doilea capăt finanțat prin PNRR, 
Tg.Mureș-Miercurea Nirajului!
Din acest moment ambele capete de pe A8, finanțate prin PNRR au Acord de Mediu.
După luni de muncă din partea celor din CNAIR (departament Mediu și departament Tehnic),  proiectantul Acciona, consultantul EPC, consultantul Protelco, APM Mureș,  APM Neamț, APM Iași și alte instituții avizatoare iată că de astăzi avem cele două Acorduri de Mediu pe A8.
Aș putea spune că asistăm la un moment istoric, în condițiile în care un astfel de Acord de Mediu pe A8 a fost respins în 2011!
Din acest moment am intrat în linie dreaptă pentru etapa următoare adică licitația de Proiectare + Execuție, pe ambele capete!
Eu vreau să le  mulțumesc celor din CNAIR pentru această etapă!
Țin să mulțumesc colegilor din asociațiile Împreună Pentru A8 și Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei!
Vreau să fac o mențiune specială și să le mulțumesc colegilor de la MVA care în 2021 au propus introducerea acestor capete din A8 la finanțare prin PNRR!
Așa cum spun de câteva luni, de când sunt consilier al Ministrului Transporturilor,  proiectele Moldovei au tot sprijinul din partea MT și personal din partea d-lui Sorin Grindeanu, VicePremier și Ministru al Transporturilor.
În încheiere vreau să vă promit că voi continua să urmăresc fiecare etapă a proiectului A8 și chiar dacă unele persoane se mai supără pe mine îi rog să mă înțeleagă că nu o fac decât pentru a merge înainte cu acest proiect!
Ușor nu va fi, dar sunt convins că acest proiect va deveni realitate, conform legii 291/2018 și OUG105/2020.
Voi continua să mă implic din poziția pe care o am și în monitorizarea proiectelor A7, A13, Dex Focșani-Brăila, Dex Botoșani-Suceava, Dex Bacău-Piatra Neamț, Variante Ocolitoare, deoarece avem nevoie de această infrastructură rutieră în Moldova.
În urma discuției pe care am avut-o astăzi la prima oră cu dl VicePremier Sorin Grindeanu – Ministrul Transporturilor vă informez că din acest moment toate eforturile celor de la Acciona, EPC, Protelco, Consitrans, Geostud, CNAIR  și  MT in legătură cu A8 se vor concentra pe:
– lansarea licitației de Proiectare +Execuție pe capete 
– finalizarea Acordului de Mediu pe secțiunea II, MiercureaNirajului-Leghin 
– închiderea SF-ului pe tronsonul Tg.Mureș-Tg.Neamț 
– depășirea etapei AMC 2 pe tronsonul Moţca-Ungheni
– emiterea Acord de Mediu pentru podul de la Ungheni 
Voi continua activitatea pe care am început-o acum nouă luni de zile la Ministerul Transporturilor și voi reveni cu detalii.”

CItește și: Un mic pas pentru A8. Primul acord de mediu pe segmentul Tg. Mureș – Moțca

Comentarii