COMUNICAT DE PRESA

TUIASI este prima universitate tehnică din România membră a European Institute of Innovation & Technology

marți, 28 noiembrie 2023, 14:27
2 MIN
 TUIASI este prima universitate tehnică din România membră a European Institute of Innovation & Technology

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a devenit prima instituţie de învăţământ superior tehnic din România membră a European Institute of Innovation & Technology (EIT), institutul care guvernează cea mai mare reţea de inovare în tehnologie din Europa. Sunt deschise astfel noi oportunităţi pentru a accesa fonduri europene, prin apeluri de proiecte deschise doar pentru membrii EIT, putându-se realiza şi programe de studiu în colaborare cu alţi membri ai EIT din toată Europa, care să poarte sigiliul de excelenţă al institutului.

Procesul de aderare a fost unul complex şi a presupus îndeplinirea de către TUIASI a mai multor criterii esenţiale pe zona de cercetare: de la atingerea unui număr determinat de cercetători cu un H-index ridicat, la accesarea a mai mult de zece proiecte Horizon Europe în ultimii trei ani, cât şi susţinerea şi dezvoltarea unui număr considerabil de start-up-uri.

„Suntem o universitate tehnică şi ne interesează foarte mult tehnologia, iar a fi parte dintr-o structură a comunităţii europene care se ocupă de tehnologie este dorinţa oricărei universităţi tehnice. Este cea mai mare reţea de inovare europeană, ca membri vom avea o vizibilitate internaţională puternică, acces la o gamă întreagă de instrumente pentru cercetătorii TUIASI, dar vom avea şi oportunităţi pe zona educaţională, putând dezvolta programe de studiu acreditate de EIT în colaborare cu alţi membri ai reţelei”, a declarat prof. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care a coordonat aplicaţia TUIASI de a deveni membră a EIT.

Din această reţea nu fac parte doar universităţi şi institute de cercetare, şi ci companii, scopul declarat de la înfiinţarea din 2008 a institutului fiind de „a identifica şi comercializa soluţii pentru provocările globale urgente”. EIT este format din mai multe Comunităţi de cunoaştere şi inovare (Knowledge and Innovation Communities – KIC), iar TUIASI este parte din KIC Added-Value Manufacturing.

Ca rol declarat, această comunitate îşi doreşte să întărească şi să crească nivelul de competitivitate al industriei de producţie din Europa. Sunt deja 250 de parteneri în acest KIC, au fost atrase 3 milioane de euro în fonduri europene către start-up-uri din acest domeniu şi membrii EIT au primit aproape 170 de milioane de euro în finanţare pentru proiectele lor.

EIT funcţionează ca un institut independent şi scopul tuturor membrilor este de a contribui la inovarea în domeniul tehnologiei, rolul universităţilor fiind primordial din acest punct de vedere.

Comentarii