Tunul imobiliar al Mitropoliei din Moara de Vânt, un avantaj pentru autostrada A8?

joi, 24 august 2023, 09:22
2 MIN
 Tunul imobiliar al Mitropoliei din Moara de Vânt, un avantaj pentru autostrada A8?

Fostul secretat de stat la Transporturi, Adrian Covăsnianu, observă că tunul imobiliar dat de Mitropolia Moldovei la Moara de Vânt, în complicitate cu Primăria Iaşi, ar putea avea şi avantaje în perspectiva construcţiei autostrăzii A8.

“Recent, presa ieșeană a relatat despre un posibil transfer de terenuri din domeniul privat al u.a.t. Iași către o Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Astăzi, aflăm din mass-media locală că în ședința de Consiliu Local din 23.08.2023 s-a perfectat și această "formalitate", astfel că atribuirea terenului în suprafață de 7,8 hectare s-a oficializat, demersul fiind cu folosință gratuită pe o perioadă de 10 ani către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Nu vreau să evidențiez posibila lipsă de transparență, rapiditatea demersului sau absența unei dezbateri publice prealabile pe acest subiect din motive pe care noi, ieșenii, putem cel mult să le bănuim. În schimb, doresc să subliniez faptul că investiția privată a instituției "autocefale" și "autonome față de stat și față de alte instituții" se află în proximitatea bretelei de acces către autostrada A8. O coincidență miraculoasă sau o strategie de business economic extrem de eficientă? Personal apreciez faptul că prin această investiție, indirect rentabilitatea economică a bretelelor de acces către autostrada A8 va crește de la -3 până la …cer.

E important de menționat că în accepțiunea consultanților UE care supervizează buna utilizare a fondurilor comunitare, bretelele de acces către Aeroport și Spitalul Regional de Urgențe aveau/au o rentabilitate economică negativă. Prin urmare, conform aceleași logici, eronate din punctul meu de vedere, investiția pentru a fi finanțată din fonduri europene trebuie să aibă o RIRE (Rata Internă de Rentabilitate Economică) pozitiv de plus 5. Cu această investiție (privată) pe terenul de 7,8 hectare este posibil ca rentabilitatea economică a bretelelor de acces către autostrada A8 să crească. Poate fi un lucru pozitiv cel puțin pentru Autostrada A8.

În imagine cu culoarea roz este breteaua de acces către SRU și Aeroportul Iași dinspre Autostrada A8. Hașurat este cartea funciară 158119 (terenul aprobat spre folosință gratuită către MMB)”, a scris Covăsnianu pe Facebook.

 

Comentarii