UAIC a câştigat o competiţie europeană cu un proiect implementat prin Erasmus^

joi, 29 septembrie 2022, 01:50
2 MIN
 UAIC a câştigat o competiţie europeană cu un proiect implementat prin Erasmus^

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC) a câştigat premiul European Innovative Teaching Award (EITA) oferit de Comisia Europeană pentru proiectul „Spaţii inovatoare de învăţare pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 10/11 ani (TELESPA)”. 

Pentru această distincţie Comisia Europeană a selectat cele mai bune 98 de proiecte Erasmus^ finalizate şi care au vizat tema strategică „Învăţarea împreună, promovarea creativităţii şi sustenabilităţii” (Learning together, promoting creativity and sustainability), direct legată de iniţiativa Noul Bauhaus european. Proiectul TELESPA, implementat de UAIC, a obţinut premiul EITA 2022 la categoria „Educaţie Timpurie” (Early Childhood Education and Care). Pe 25 octombrie 2022, la Bruxelles, va avea loc ceremonia de acordare a premiilor şi trofeelor EITA 2022, la care UAIC va fi reprezentată de conf.dr. Gianina-Ana Massari, coordonatorul proiectului TELESPA. Proiectul TELESPA, în valoare de 246.189 euro, a fost implementat de UAIC pentru a creşte calitatea şi relevanţa pregătirii profesorilor pentru educaţia timpurie şi şcoala primară prin dezvoltarea, testarea şi implementarea de abordări pedagogice şi practici educaţionale inovatoare privind spaţiile de învăţare pentru copiii cu vârste între 0-10/11 ani.

„În cadrul proiectului s-a realizat un studiu de cercetare asupra abordărilor şi practicilor educaţionale privind spaţiile de învăţare şi competenţele profesorilor, s-a elaborat un ghid pedagogic internaţional pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare şi s-a derulat un curs de instruire pentru educatorii şi profesorii pentru educaţie timpurie şi şcolile primare. De asemenea, au fost amenajate 5 laboratoare aplicate pe spaţiile de învăţare, 6 grădini senzoriale şi o reţea de mentorat între universităţi, şcoli, grădiniţe, creşe şi alte organizaţii educaţionale pentru a reduce dificultăţile cu care se confruntă profesorii în practica educaţională şi în primii ani de carieră profesională”, au precizat reprezentanţii UAIC.

Prin proiectul TELESPA a fost amenajată Grădina Senzorială de Învăţare „Magic”, în parcul Titu Maiorescu al UAIC, care conţine materiale educaţionale de exterior destinate procesului de învăţare, structurate pe domenii de dezvoltare specifice vârstelor mici prin integrarea tuturor simţurilor.

Comentarii