Ultima slujbă a lui Pimen. Sute de oameni l-au purtat spre locul de veci de la Sihăstria Putnei

sâmbătă, 23 mai 2020, 01:54
2 MIN
 Ultima slujbă a lui Pimen. Sute de oameni l-au purtat spre locul de veci de la Sihăstria Putnei

Înaltpreasfinţitul Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a fost înmormântat în cursul zilei de ieri, la slujba de la Suceava participând, în ciuda restricţiilor de distanţare socială, câteva sute de persoane. 

S-a încercat însă menţinerea pe cât posibil a tuturor măsurilor de protecţie – inclusiv sicriul a fost purtat de la sediul arhiepiscopiei din Suceava, unde a fost ţinută o slujbă, până la maşina care l-a transportat la locul de veci, de către opt persoane îmbrăcate în combinezoane de protecţie. Oamenii s-au putut închina şi să îşi ia rămas bun de la IPS Pimen până la ora 12, iar la finalul slujbei, care a durat patru ore, acesta a fost transportat la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a fost înmormântat după o scurtă rugăciune. La slujba care a avut loc la Suceava a participat inclusiv PS Teodosie, înaltul ierarh care a stârnit mai multe controverse în ultima perioadă, în special legate de taina Sfintei Împărtăşanii, iar slujba a fost ţinută de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Mitropolitul a ţinut un discurs în care le-a vorbit credincioşilor adunaţi despre IPS Pimen, numit şi Suceveanul, spunându-le că a fost dorinţa acestuia să fie înmormântat în apropierea mormântului lui Ştefan cel Mare, unde şi-a amenajat singur mormântul, el şi-a aşezat crucea, iar sicriul în care se afla, simplu, din lemn de brad, a fost realizat la indicaţiile lui de către meşterii bucovineni. „A fost un bărbat după inima Domnului, care a făcut voia Sa. IPS Pimen ne va lipsi multor dintre cei care suntem în Valea Plângerii acestei lumi, dar această lipsă va fi suplinită cu siguranţă de rugăciunea sa pentru noi în faţa Sfintei Treimi. Toţi îi erau dragi, îndeosebi bătrânii şi copiii. Între copii se simţea ca un bătrân cu inimă de copil, iar între bătrâni ca un copil care se îngrijeşte de bătrânii săi. Avea o mare suferinţă – nu putea să vadă un bătrân în suferinţă“, a spus IPS Teofan în discursul său. Pe scena amenajată în Suceava s-au citit şi mesaje din partea preşedintelui ţării, cât şi din partea patriarhului Daniel, care a lucrat alături de IPS Pimen o parte din perioada în care a fost mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Pimen fiind episcop-vicar.

Comentarii