Ultimele scenarii după negocierile pentru noul guvern. Lucian Bode le transmite udemeriștilor că dacă nu acceptă două ministere, e decizia lor dacă pleacă

vineri, 19 mai 2023, 13:38
3 MIN
 Ultimele scenarii după negocierile pentru noul guvern. Lucian Bode le transmite udemeriștilor că dacă nu acceptă două ministere, e decizia lor dacă pleacă

Secretarul general al PNL, Lucian Bode, a declarat vineri, 19 mai, că PNL a propus respectarea protocolului inițial, dar PSD insistă să rămână cu Transporturile, iar dacă UDMR nu e de acord cu deciziile care se iau, atunci „este decizia domniilor lor” dacă vor să plece de la guvernare.

Bode a precizat că în aceste zile echipele tehnice ale celor trei partide lucrează la programul de guvernare, care va fi definitivat la începutul săptămânii viitoare. În privința structurii noului guvern, poziția PNL este aceea de a respecta protocolul convenit în noiembrie 2021, a adăugat ministrul de Interne, aflat la Conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”, organizată la București. „Dar PSD a propus ieri schimbarea protocolului prin menținerea ministerului Transporturilor. Atunci, propunerea noastră a fost să reducem numărul de ministere la maximum 18 și să rediscutăm toate portofoliile”, a completat Bode, precizând că deocamdată nu s-a ajuns la o înțelegere și că la începutul săptămânii viitoare componența guvernului va trebui clarificată.

În privința UDMR, partid care potrivit surselor Libertatea a cerut să rămână cu două ministere (din trei) după negocieri, secretarul general al PNL a confirmat acest lucru și a adăugat că liberalii sunt pregătiți inclusiv să preia Dezvoltarea, care acum aparține partidului condus de Kelemen Hunor, dacă UDMR va alege să iasă de la guvernare. „În condițiile în care se rediscută toate ministerele, orice este posibil. Partidul Național Liberal are suficiente resurse umane bine pregătite să conducă orice minister, inclusiv ministerul Dezvoltării. Este foarte simplu. Dacă rămânem cu 18 ministere, UDMR va avea 2 ministere și vicepremier, PNL va avea 8 ministere, vicepremier și secretarul general al Guvernului, iar PSD va avea 8 ministere, premier, vicepremier și cancelarul guvernului. Dacă pe cele 2 ministere care revin UDMR se agreează o formulă, unanim acceptată de PNL si PSD, stau la masă. Dacă nu, este decizia domniilor lor”, a spus Bode.

Întrebat dacă el va rămâne în viitorul Guvern, ținând cont de problema cu plagiatul lucrării de doctorat și de faptul că președintele Klaus Iohannis a cerut în februarie ca acest lucru să fie clarificat înainte de rotativă, ministrul de Interne a răspuns: „Vă asigur că nu sunt probleme și acest lucru îl va dovedi instanța. Și eu, și orice pretendent la fotoliul de ministru ne vom supune votului Biroului Politic Național al partidului”. „Dacă voi lua această decizie și îmi voi exprima intenția de a continua într-un minister, o voi face mai întâi în fața colegilor mei din BPN”, a mai punctat Bode.

Negocierile PNL-PSD-UDMR, în impas

Discuțiile din coaliție purtate joi, 18 mai, la Palatul Victoria, pentru viitorul guvern condus de Marcel Ciolacu, s-au blocat pentru că social-democrații cer să rămână cu Transporturile și vor ca liberalii să ia un minister care aparține UDMR, au declarat surse din coaliție pentru Libertatea. Potrivit informațiilor Libertatea, Kelemen Hunor agreează varianta ca UDMR să cedeze un minister prin comasare, dintre cele trei pe care le deține. Este vorba de cel al Sportului, condus de Eduard Novak. Practic, UDMR vrea să rămână cu două ministere, adică Dezvoltarea și Mediul.

Mai mult, pe libertatea

Comentarii